Кам’янець-Подільську фортецю розмістять на туристичних листівках доповненої реальності

Кам’янець-Подільську фортецю відсканували та зробили 3D-модель у проєкті «Кишенькова країна».

Тривимірну модель розмістять на туристичних листівках доповненої реальності, які можна буде подивитися за допомогою смартфону і розробленого туристичного додатку.

Кам’янець-Подільська фортеця – одна з найвідоміших та найбільш відвідуваних туристами в Україні. Її назвали одним із 7 українських чудес! Вона колосальна за площею – розкинулася на території у понад 1,5 гектара. Складається з двох частин: Старого та Нового замку. Старий замок являє собою замкнену у плані споруду, що подібна до корони через вежі, що височіють над стінами.

Кожна вежа має назву з цікавою історією, а найвища з них – навіть кілька назв. Одну вежу звуть Папською на честь Папи Римського Юлія ІІ, який фондував кошти на будівництво. Є тут і вежа з назвою Ковпак, котру можна пояснити типовою для середньовічних веж формою склепіння. Ще є Ковчег – вежа, над входом у яку на камені вибитий вираз латиною «Verus amicus est rarior fenice», що в перекладі означає «Вірний друг рідший за фенікса».

Щодо дати заснування Кам’янець-Подільської фортеці дослідники історичної архітектури так і не дійшли згоди: найраніша версія датована XI-XII cт., однак до цього вчені трималися думки, що фортеця закладена у другій половині XVI cт., що відповідає литовському періоду в історії Кам’янця-Подільського.

«Найкращий сувенір – це місто, яке можна взяти завжди з собою в кишеню. Запросити у подорож, привезти клаптик спогаду, подарувати емоцію – сучасні технології творять неймовірне. Кишенькове місто – проєкт, який популяризує архітектуру міст через сувенірну AR-продукцію. Ми привертаємо увагу до руйнування історичних пам’яток, а усі оцифровані моделі віддаємо фахівцям для реставрації та реконструкції», – зазначають у команді SKEIRON. 

2ogoloshenya