Скільки коштує стати мером та депутатом у Кам’янці-Подільському

17 тисяч 508 грн. – за посаду мера Кам’янця-Подільського та 49 тисяч 377 грн. – за депутата Кам’янець-Подільської районної ради. Якою буде грошова застава на місцевих виборах-2020.

Виборчий кодекс, підписаний у грудні Володимиром Зеленським, разом зі зміною виборчої системи регулює і цілу низку інших питань, зокрема щодо застав кандидатів та партій на виборах всіх рівнів. Якщо суттєвих змін у розмірах застав кандидатів у президенти та до парламенту не відбулося, то заставу у місцеві ради підняли майже в 40 разів у порівнянні із місцевою кампанією 2015 року.

В ГМ "ОПОРА" порахували розмір ймовірної виборчої застави.

Відповідно до положень частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України визначальними для розміру грошової застави на місцевих виборах 25 жовтня є два фактори: кількість виборців, що мешкають на території відповідної місцевої ради, та розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на день початку виборчого процесу, тобто на 5 вересня 2020 року.

Сума застави для кандидата у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, становитиме двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, тобто 1000 грн. Стільки ж доведеться сплатити за кожного кандидата на спеціальний рахунок виборчої комісії і організації партії, яка висунула кандидатів у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради. Такий розмір застави застосовуватиметься на виборах до 37 місцевих рад області.

Застава у розмірі місячної мінімальної заробітної плати (відповідно до змін у законодавстві – 5000 грн) передбачена для організації партії, яка висунула кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, або організації відповідної партії вищого рівня, а також для особи, висунутої шляхом самовисування на посаду сільського, селищного, міського голови у єдиному одномандатному виборчому окрузі, коли йдеться про  міста з кількістю виборців до 75 тисяч. Таку заставу сплачуватимуть кандидати на посади міських голів у 11 з 13 міст Хмельницької області, де обиратимуть очільника міста.

Натомість заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо платитимуть організації партії, які висунули виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) або організації відповідних партій вищого рівня, а також особи, які висуваються кандидатами на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування.

Оскільки в Хмельницькому та Кам’янці-Подільському кількість виборців перевищує 75 тис., то для кандидатів на посади голів у цих містах розмір застави буде становити чотири мінімальні заробітні плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців, тобто 49892,9 грн для Хмельницького та 17508 грн для Кам’янця-Подільського. Застава для участі у виборах до Хмельницької обласної ради становитиме 219462 грн, до Хмельницької районної ради – 120946,9 грн, Кам’янець-Подільської районної ради – 49377,3 грн, Шепетівської районної ради – 49137,8  грн.

2ogoloshenya