Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Бродячі собаки в Кам'янці-Подільському знову нападають на людей

Днями в Кам'янці-Подільському сталися події, які викликають занепокоєння та тривогу серед містян й відвертий жах в тих хто опинився під загрозою.

Зграя великих собак оточили молоду дівчину в самому центрі міста, поблизу приміщення Виконавчого комітету міської ради, й по черзі , з гавкотом і ричанням, намагалися її вкусити. На щастя, втрутився чоловік, який перебував неподалік. Йому вдалося відволікти увагу собак на себе, тим часом дівчина врятувалася в приміщенні.

Однак наступного дня та ж зграя собак знову напала на іншу жертву . Люди які перебували поруч в той момент почали висловлювати обурення. Лунали навіть питання чому їх не відстрілюють?!!

_____________________________________________________________________________________

Проблема з безпритульними собаками, які великими зграями бродять  по місту, не нова. Вже декілька років завдяки роботі волонтерів та з фінансовою допомогою міської влади здійснюються спроби її вирішення.  

Значним успіхом в цій справі став проект під назвою  "Туристичний Кам’янець – місто-мрія для людей і тварин", який був підготовлений ГО "Душа Бродяги" й поданий для участі в голосуванні "Громадського бюджету" в минулому році.

_____________________________________________________________________________________

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

У березні 2017 року Анжела Поджинська засновує в Кам'янці-Подільському ГО "Душа Бродяги". Вже з початку наступного 2018 року ця громадська організація починає активно співпрацювати з міською владою.

26 лютого Департамент житлово-комунального господарства оголосив закупівлю на відлов безпритульних тварин.  Організація "Душа бродяги" стала її переможцем та отримала 125 тис. грн. на виконання цих послуг. Поряд із цим, 28 лютого Виконавчим комітетом було передано ГО "Душа бродяги" в безоплатне користування засоби для відловлювання безпритульних тварин, які раніше перебували на балансі КП "Спецкомунтранс".

У січні 2019 року Департамент ЖКГ Кам'янець-Подільської міської ради знову оголосив тендер на закупівлю цих послуг разом зі збільшення фінансування до 190 тис. грн.  Перемогу, як і в попередній раз здобула ГО "Душа Бродяги".

Поряд із цим, у вересні минулого року міською радою, біля факультету ветеринарної медицини Подільського державного аграрно-технічного університету, було відведено земельну ділянку під будівництво притулку для безпритульних собак, підготовлено та затверджено проектно-кошторисну документацію на його будівництво. Однак коштів на створення такого комплексу не знайшлося, а тому проект був відкладений на невизначений час.

Однак майже одразу з'явилася альтернатива. Волонтерами та міською владою було віднайдене приміщення старої, недіючої котельні за адресою вул. Вокзальна, 77 (на території колишнього понтонного полку, на земельній ділянці Міністерства оборони України). Будівлю передали в оренду ГО "Душа Бродяги".

 Котельня (Вокзальна 77)

30 вересня громадська організація подала заявку на участь в "Громадському бюджеті" (проекти які фінансуватимуться міським бюджетом, однак кошти отримають лише ті, які набрали найбільшу кількість голосів під час онлайн-голосування) запропонувавши проект "Туристичний Кам’янець – місто-мрія для людей і тварин". Відповідно до заявки в приміщення старої котельні планувалося зробити ремонт та створити на його базі "Центр захисту тварин". Відповідно до кошторису проекту на його реалізацію необхідно було витратити 485 071 грн.

30 листопада 2019 року завершилася голосування за проекти "Громадського бюджету", в якому проект ГО "Душа Бродяги" здобув перше місце (5205 голосів з 18 221 тих хто проголосував).

Депутати міської ради під час голосування за бюджет 2020 року затвердили фінансування проекту "Туристичний Кам’янець – місто-мрія для людей і тварин" й передбачили для його втілення всю необхідно суму (485 071 грн).

_____________________________________________________________________________________

ЧОМУ ПРОЕКТ НЕ ВТІЛЮЄТЬСЯ В ЖИТТЯ?

Незважаючи на наявність фінансування ремонт приміщення не відбувається. 

Як повідомив журналістам нашого видання директор Департаменту ЖКГ міста Олександр Бабчинським, тривалий час не могли сформувати проект реконструкції приміщення котельні, а після останнього огляду будівлі з'ясувалося, що її стан значно погіршився, з'явилося багато тріщин, а тому немає доцільності витрачати кошти "на вітер".

За словами посадовця кошти зараз перебувають на рахунку Департаменту й наразі продовжується дискусія щодо будівництва "Центру для тварин" на ділянці поблизу факультету ветеринарної медицини ПДАТУ, де вже виділена земельна ділянка. Однак, необхідно відкоригувати існуючий проекту будівництва, зменшивши вартість.  Тай чи доречно його будувати саме там?

Також, як наголосив Олександр Бабчинський, ГО "Душа Бродяги", вигравши черговий тендер, продовжує займатися відловом та стерилізацією тварин. На ці потреби було передбачено, як і в попередньому році 190 тисяч гривень.

ВИСНОВКИ

На превеликий жаль, навіть не зважаючи на підтримку великої кількості кам'янчан, проект спрямований на вирішення проблеми з безпритульними тваринами "завис у повітрі".   

Поряд із цим, ми намагалися зв'язатися з головою ГО "Душа Бродяги" пані Анжелою з метою поширення інформації та надання допомоги з втілення її задуму в життя, однак її обидва телефони – "поза зоною досяжності".

Звертаємось також до небайдужих людей, які в змозі вирішувати проблеми загальноміського характеру. Настав час нарешті змістовно зайнятись вирішенням цього питання, адже ніхто з нас не хотів би щоб повторювались такі випадки як до прикладу в місті Хмельницькому, де люди творили самосуд над тваринами.

2ogoloshenya