На Кам'янеччині сталася масштабна пожежа  - горіли поля площею 16 га (ВІДЕО)

24 липня під час спільного патрулювання місць збору врожаю фахівців ДСНС з представниками Національної поліції, рейдова група помітила густий дим, що здіймався над хлібним полем неподалік с. Велике Залісся Кам’янець-Подільського району.

Не зволікаючи, до місця пожежі було направлено два чергових відділення  5 Державної пожежно-рятувальної частини. Додатково було залучено місцеву пожежну команду с. Гуменці, оперативно-мобільну групу ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, а також 3 трактори  та бочку з водою з підприємства ТОВ «Гуменецьке».

На момент прибуття надзвичайників, вогонь охопив близько 16 га пшениці, існувала загроза поширення полум’я на всю площу поля, яка складала 300 га. Бійці ДСНС спільно з добровільною пожежною дружиною фермерського господарства приступили до гасіння. Поки аграрії оборювали територію по фронту розповсюдження полум’я, вогнеборці «відбивали» у вогню кожен квадратний метр пшениці. Гасіння пожежі ускладнювалося сильними поривами вітру, а також складністю під’їзду до поля. Завдяки вчасному повідомленню, залученню необхідної кількості сил та засобів підрозділами ДСНС, пожежу вдалося ліквідувати в тих масштабах, яких вона набула на момент прибуття, врятувавши при цьому 284 га пшениці на корені.

Пожежу локалізовано о – 16:34 та ліквідовано о 16:59. Від ДСНС на ліквідацію займання залучалося 2 одиниці пожежної техніки та 8 вогнеборців.

Як з’ясувалося, пожежа виникла через несправність рухомих вузлів та деталей комбайну, який збирав урожай. Зі слів комбайнера, під час збору урожаю, в нього сталася несправність, через що утворилася іскра із подальшим горінням стерні. Через пориви вітру вогонь швидко перекинувся на пшеницю.

Шановні аграрії! Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре застерігає: категорично забороняється залучати до збору урожаю несправну техніку та агрегати; обов’язково на зернозбиральній техніці повинні бути первинні засоби пожежогасіння, а також поблизу поля, де збирається урожай, мають чергувати підготовлені люди, бочки з водою та трактори з плугами. Пам’ятайте! Дотримання норм пожежної безпеки допоможе запобігти загорянням.

За інформацією ГУ ДСНС України у Хмельницькій області.

2ogoloshenya