Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Під час пандемії сімейний лікар став тією розподільчою ланкою , яка має розмежувати потоки пацієнтів хворих на корона вірусну хворобу та не інфікованих. На запитання «Які алгоритми роботи сімейних лікарів у сучасних умовах?» та інші відповідає директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Кам’янець-Подільської міської ради Тетяна Іванівна Кузняк.

- Наші мешканці вже знають, якщо є температура, біль у горлі, кашель та інші симптоми вірусної інфекції - потрібно звертатись до свого сімейного лікаря за телефоном. У своїй роботі лікар керується наказами МОЗ, згідно з якими, після опитування пацієнта, збору епіданамнезу, визначається із тактикою ведення пацієнта.
Якщо пацієнт не скаржиться, або його турбує незначне підвищення температури і немає загрозливого стану (задишка, сухий кашель) - спостерігається вдома безконтактно, виконуючи усі правила по самоізоляції.
Сімейний лікар кожного дня спілкується із хворими по телефону і проводить опитування. Пацієнт сам міряє температуру, говорить про скарги – чи є кашель,головні болі, зміна смаку, відсутність нюху. По кожному пацієнту скарги відмічаються в спеціальному журналі.
Якщо у пацієнта зявилась висока температура та інші загрозливі симптоми характерні для коронавірусу, тоді проводиться ПЛР-тестування. Встановлення остаточного діагнозу можливе лише після позитивного результату ПЛР-тесту.
- У зв’язку із збільшенням хворих та великого навантаження на лабораторії, відомо, що відбулись зміни у порядку проведення ПЛР-тестів…
- Так. Донедавна ПЛР-тестування проводилось одразу, як тільки виникла підозра на зараження людини (був контакт ). За новим наказом МОЗ №1227 тестування буде проводитись на 14-й день у пацієнтів, які контактували із хворим, але не мають симптомів захворювання.
- Хто відслідковує коло контактних осіб?
- Контакти встановлює міськрайонний відділ ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України». У наказі МОЗ №722 є чітке визначення контакту:
- особа, що проживає в одному домогосподарстві з хворим на COVID-19;
-особа,що мала прямий фізичний контакт з хворим ( рукостискання );
- особа контактувала з хворим на відстані до 1 метру протягом 15 хвилин і більше без засобів індивідуального захисту.
Контактних осіб сімейні лікарі спостерігають протягом 14 днів самоізоляції. Якщо у пацієнта на флюорографії діагностована пневмонія, тоді згідно наказу у нього проводиться відбір зразків матеріалів для ПЛР-тесту.
Протягом останніх місяців лікарями ПМСД часто діагностуються вірусні пневмонії, перебіг яких дуже підступний, тому що вислухати таку пневмонію практично неможливо. Тільки за допомогою комп’ютерної томографії можна поставити правильний діагноз.
Алгоритми обстеження та лікування у нас вже відпрацьовані, враховуємо досвід інших регіонів, навіть, інших країн. Ми можемо дистанційно підключатись до конференцій,практичних навчань, що проводять міністерство, департамент ОЗ області. Нещодавно записались на конференцію із німецьким лікарем-практиком, наші українські медики теж діляться практичними знаннями.
- У якій формі здебільшого протікає хвороба у нашій місцевості?
- Перебіг захворювання у нас відповідає загальнодержавній статистиці. Пацієнти з легкою формою та середньо важкою (без супутньої патології ) лікуються амбулаторно протягом 14 днів з подальшим проведенням ПЛР-тестування. Середньої важкості з супутньою патологією (цукровий діабет, серцево-судинна патологія, хронічні захворювання легень ) та важкі пацієнти направляються до Хмельницької інфекційної лікарні.
- У деяких містах епідемія пішла на спад, у нас, нажаль, навпаки. Тому люди насторожено реагують на будь-який прояв застуди, холодна погода цьому сприяє. Якщо людина захоче пройти ПЛР-тест заради власного спокою?
- Зараз пересічний громадянин може пройти ПЛР-тест тільки платно у приватних лабораторіях, в такому разі направлення не потрібне. На безкоштовний тест гарантований державою ми направляємо контактних людей, із підозрою на коронавірус, із пневмоніями. Для хворих, у яких є направлення на стаціонарне лікування, виділено один день на тиждень (вівторок) для здачі безкоштовного тесту, адже в лікарню без негативного результату тестування не приймуть.
- Чи проводились дослідження на COVID-19 медиків вашого Центру?
- Ми провели тестування усім працівникам, які контактують із пацієнтами, результати негативні.
Згідного нового наказу тестування буде проходити раз у 30 днів шляхом імуно-ферментного аналізу (ІФА). Ті, хто працює безпосередньо із хворими на COVID-19 - раз на 14 днів.
- Дякуємо за відповіді.
Спілкувалась Вікторія Гайдамашко.

Джерело.

2ogoloshenya