Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Зі свого винограднику Роман Єфименко із села Лисогірка, що на Хмельниччині, щороку збирає понад 180 сортів елітного винограду. Виноградарством чоловік серйозно займається вже понад три роки.

Спочатку садівництво було просто улюбленим хобі, яке зараз переросло в основний вид діяльності. Окрім винограду на ділянці розміром 60 соток чоловік разом зі своєю дружиною Світланою вирощують інжир, лохину, персики, ківі, азіміну, зізіфус, маракую, ожину. Однієї малини у них росте близько 100 видів!

Але основна гордість господаря — виноград. Подивитися на виноградник Єфименків приїздять любителі цієї сонячної ягоди зі всієї України. На день родина може приймати від трьох до п’яти делегацій.

“Саджанці винограду я купую по всій Україні. Є у мене азійські, європейські, американські сорти. Серед новинок Відьмині пальчики, Аватар, Сапфір. Торік один такий пагін із 3-4 бруньками коштував близько 4 тисячі гривень!

Цей виноград має ягоди 7 см завдовжки.

Дуже перспективний сорт Монарх, у якого вага однієї ягоди 30 г.

Коли кладеш на руку куряче яйце та одну виноградину, то вони за розміром ідентичні. Не поступається йому сорт Ланселот, який дає з одного куща до 50 кг винограду”, –  розповідає садівник.

“Виноград — теплолюбна культура, яка вимагає укриття. Це стосується 95% сортів, які ростуть у нас в Україні. Існують, звісно, і морозостійкі види, які витримують морози -28-30°С, проте вони значно поступаються іншим своїм побратимам якістю та смаком ягід. Найсмачніші ж сорти здатні витримати зими до -23°С. Ми просто пригинаємо лозу до землі та засипаємо її ґрунтом.

“Свій виноград ми не обробляємо хімічними засобами. Лише сумішшю води, соди та йоду (100 г соди, 10 крапель йоду на 10 л води). Це профілактичний засіб, який не дає розвиватися хворобам. Після такої обробки можна споживати ягоди вже через п’ять хвилин. Профілактичні зрошування доцільно проводити лише навесні на початку вегетації”, – ділиться досвідом виноградар.

Джерело.

2ogoloshenya