Результат пошуку зображень за запитом "хмельничанка намагається довести вину лікарів в інвалідності її сина"

У справі вже розбирається поліція.

Зламаним життям обернулися для Аліни Лоєвської пологи в Хмельницькому.

Через лікарську помилку немовля дістало каліцтво, а чоловік покинув родину, щойно дізнався про діагноз дитини, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Для мене взагалі життя закінчилося", - каже бабуся дівчинки Тетяна, котра позмінно з мамою чергує біля дитячого ліжечка. Дитина може їсти лише через зонд і шприц, кожна порція молока для Ореста – це тортури. Свого первістка Аліна чекала півжиття, 11 років лікувалась від безпліддя, врешті зібрала гроші на еко-запліднення. Вагітність ішла добре, а от при пологах малюка скалічили.

Аліна Лоєвська з Хмельницького намагається боротись і за здоров'я немовляти, і за те, щоби покарати тих, кого вважає винними в його інвалідності. Журналісти також замислились, як мінімізувати так звані "лікарські помилки". ТСН розпочинає спецпроект "Лікар зло".Не чекаючи природнього початку, на 39-му тижні вагітності, їй без попередження пробили навколоплідний міхур. Попри стимулювання, народити жінка не могла. Серце малюка в утробі зупинилося і його екстрено витягали вакуумом. Аліна підозрює, що вакуум-екстрактор був накладений неправильно, і більшість травм новонародженого з’явилися саме через це.

Батько малюка, дізнавшись про діагноз, пішов із сім’ї. Сама Аліна вперше про проблему наважилася розказати в соцмережах, коли просила гроші на лікування сина. "До мене додалося дуже багато мам, які теж постраждали від цієї ж лікарки і в цьому пологовому будинку, змирилися з цею своєю бідою і сидять з нею вдома, закрилися від світу і не хочуть про це говорити", - розповіла жінка. Саме через їх підтримку Аліна вирішила піти подивитися в очі лікарям. "Сьогодні я прийшла, щоб багато майбутніх мам, які будуть дивитися цю передачу, подумали, до кого краще йти, а до кого не звертатися", - пояснила вона.

Діалог із лікаркою вийшов на підвищених тонах. "Вам буде це снитися кожного дня", - побажала молода мама медику, коли показувала фотографію своєї дитини. Акушер-гінеколог відкинула претензії на свою адресу та заявила, що дитина була хвора ще з утроби. "Я схильна думати, що це якісь внутрішньоутробні процеси. Моя думка, що ту дитину треба дообстежити і виявити причину", - сказала вона і додала, що кесарів розтин не змінив би ситуації.

Однак проведена генетична експертиза виявила, що спадкових вад в Ореста немає, тобто якби пологи пройшли нормально, він був би цілком здоровий. Прокоментував ситуацію і відомий столичний акушер-гінеколог Сергій Бакшеєв. "Швидше за все, дитина йшла неправильно", - пояснив він процес пологів і наголосив, що вакуум, яким тягнули малюка, не винний – це безпечний метод, який використовують у всьому світі. Але кесарів ростин міг би врятувати ситуацію. Водночас його відмовляються робити, аби вписатися у статистику – за негласними правилами в усіх пологових України кесереві розтини не мають перевищувати 25% від загальної кількості пологів.

В МОЗі про таку статистику нічого не знають. "Міністерство жодних подібних сміховинних вимог, звісна річ, не ставить ні перед ким. Я це зараз від вас чую вперше – про ці 25%. Це абсурдно", - запевнив заступник міністра Олександр Лінчевський. До того ж, породілля може сама обрати для себе кесарів розтин. "Немає вимоги. Лікар повинен виходити з блага пацієнта, пацієнт є головний в цій історії. Є жінка, є її бажання, чому ні?", - каже він.

Згорьована Аліна вже подала заяву до поліції, там відкрили провадження, але про хід і тим паче результати розслідування ще не говорять. "Зараз проводяться експертизи, витребувана з медичних установ  документація, яка стосується жінки та її новонародженої дитини", - розповіла начальник сектору комунікації  ГУНП в Хмельницькій області Інна Глега. Але більше, ніж покарати винних, Аліна хоче, щоб її синочок жив. Надію на це дає клініка з Китаю, але на лікування там потрібні великі кошти.

Джерело

2ogoloshenya