Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Із позовом до позичальниці про стягнення заборгованості за кредитним договором у Віньковецький районний суд звернулися представники банку.

Вони стверджували, що у 2014 році жінка взяла 6100 грн. кредиту у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку під 27,6% річних на суму залишку заборгованості за кредитом. Кінцевий термін його погашення відповідав строку дії картки.

Проте своєчасно борг за кредитом та відсотками позичальниця не погасила, порушивши умови договору. Тож станом на 31 серпня 2017 року вона має заборгованість перед банком у розмірі 61332,11 грн. (у тому числі, 3078,76 грн. за пенею і комісією та 3396,77 грн. штрафу). Цю суму фінустанова просила суд стягнути з відповідачки.

Дослідивши матеріали справи, Феміда дійшла висновку, що позов підлягає частковому задоволенню. Згідно з рішенням суду, ст. 1054 Цивільного кодексу України передбачає, що банк зобов'язується надати кредит позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. Відповідно до ст.ст. 610, 611, 623 ЦК України, невиконання чи неналежне виконання умов договору тягне за собою відповідальність, встановлену відповідним договором чи законом.

Разом з тим, суд зауважує, що за ст. 61 Конституції України, ніхто не може бути двічі притягнутий до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. Враховуючи, що штраф і пеня – один вид цивільно-правової відповідальності, тож одночасне їх застосування за одне й те ж порушення суд оцінив як недотримання положень цієї статті.

«Використовуючи практику суду вищої інстанції (Верховного суду України, – прес-служба), слід зменшити суму несплачених коштів за кредитним договором на розмір нарахованої  за умовами  цьому договору пені – 3078,36 грн. Тому стягненню підлягають кошти в розмірі  58253,35грн. = (61332,11  –  3078,76)», - ідеться у рішенні Віньковецького райсуду.

Рішення вже набрало законної сили.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

2ogoloshenya