Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Найчастішим ускладненням грпиу, яке призводить до смерті хворого, є пневмонія. В зв'язку з цим у людей зараз виникає багато запитань і щодо цієї хвороби. На них відповідає лікар-пульмонолог КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» Володимир Петрович Собко.

- Які характерні ознаки запалення легень?
- Сухий кашель, який поступово переходить у вологий з відходженням мокроти, задуха, збільшення температури тіла від субфебрильних показників до 41 град., пітливість, слабкість, лихоманка, біль у грудях, що підсилюється при кашлі або глибокому дихання, відчуття нестачі повітря в спокійному стані.

- Чи можлива пневмонія без температури?
- Пневмонія без температури буває дуже рідко. Зазвичай це пов’язано з індивідуальними особливостями організму або на фоні порушення процесів терморегуляції як у дорослих, так і дітей. Також протікання хвороби без симптомів може бути у пацієнтів похилого віку.
Частіше всього пневмонія супроводжується лихоманкою та інтоксикацією, бо у легенях є вогнище гострого запалення, причиною якого стають різні бактеріальні та вірусні збудники.
Не залежно від того, чи проявляється патологія вираженим підвищенням температури чи ні, вона (пневмонія) практично не має відмінностей. Але скрита форма хвороби вважається більш небезпечною, бо може призвести до серйозних ускладнень, що пов’язані з запізненням постановки діагнозу та лікування.

- Які різновиди пневмонії є?
- З урахуванням епідемічної ситуації та факторів ризику пневмонія розподіляться на: позалікарняну; внутрішньолікарняну набуту; при імунодефіцитних станах ( СНІД ); аспіраційну (при попаданні у легені чужерідних тіл, блювотних мас тощо).
Найбільш розповсюдженою є позалікарняна пневмонія. Така патологія виникає у замкнутих колективах (школярі, студенти, військові) і може мати епідемічний характер.
Лікарняною є пневмонія, яка розвивається протягом 48-72 годин та довше після поступлення дорослого чи дитини у стаціонар з приводу іншого захворювання. До внутрішньолікарняної форми можуть призвести операції, штучна вентиляція легень, різні ендоскопічні маніпуляції, попереднє лікування антибіотиками широкого спектру дії тощо.

- Кажуть, що є щеплення проти пневмонії?
- Причиною запалення можуть бути різноманітні збудники: бактерії, віруси, грибкові.
Щеплення від пневмонії дає можливість захиститись від пневмококової інфекції, яка у більшості випадків викликає запальний процес у легенях. Вперше вакцинація проти пневмококової інфекції була проведена у 1983 році. Враховуючи те, що налічується велика кількість серотипів бактерії, розробляються полівалентні вакцини, що захищають від декількох типів інфекції.
Вакцинацію від пневмонії проводять дітям до 6 років. Щеплення робиться безкоштовно, але це не обов’язкова процедура.Проводиться тільки тоді, якщо у малюка є патологія дихальної системи, часто хворіє застудами, ОРВІ або грипом.
Вважається,що організм дорослої людини здатен сам справитись з інфекцією. Але показом для щеплення дорослих є хронічні обструктивні хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет, вік людей старших 65 років, імунодефіцитні стани, паління більше однієї пачки цигарок в день, цироз печінки, операція по видаленню селезінки.

- Пневмонія заразна чи ні?
- Таке питання цікавить багатьох людей, які контактують із хворим. Сама хвороба не заразна, але інфекція, яка стала причиною розвитку запального процесу, може передаватись від людини до людини різними шляхами у тому числі повітряно-крапельним.

- Чому під час епідемії грипу збільшується кількість пневмоній?
- У цей період можливе поєднане інфікування вірусно-бактеріальною асоціацією мікроорганізмів.
Рентгенологічні дослідження дозволяють виявити вогнище ураження у певному сегменті легень. У аналізі крові відмічаються зміни гострофазних показників крові. До призначення антибактеріального лікування проводять дослідження мокротиння, щоб визначити збудник та встановити його чутливість до антибіотиків. Додатково проводяться електрокардіограма, спірометрія. Деколи для уточнення діагнозу рекомендовано проведення бронхоскопії, комп’ютерної томографії легень.
Лікування хворих із запаленням легенів потребує госпіталізації,при легкому перебігу можливо організувати стаціонар вдома при можливості забезпечення повноцінного догляду і виконання усіх призначень лікаря.
При несвоєчасній діагностиці та лікуванні можуть розвинутись легеневі та поза легеневі ускладнення. Особливо така ситуація розповсюджена у випадках нетипового початку хвороби, у том у числі пневмонії без температури.

Записала Вікторія Гайдамашко.

Джерело.

2ogoloshenya