Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Як зняти м’язовий спазм при незграбному повороті, переохолодженні, надмірному згинанні хребта або довготривалій статичній м’язовій напрузі запитали у лікаря-травматолога КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» Дмитра Михайловича Пирогівського.

- При вищезазначених ситуаціях може статись
рефлекторний спазм м’язів спини, шиї, корпусу. Як наслідок міжхребцеві диски попадають у ситуацію, коли вони зажаті у одному положенні, можуть бути вип’яченими, що спричиняє сильний больовий синдром.
Окрім міжхребцевих дисків, при м’язовому спазмі спричиняється тиск на нервові закінчення, корінці спинного мозку та судини. Організм у відповідь на таке подразнення напружує больове місце у м’язі аби поставити захист для хребта. Однак це тільки погіршує ситуацію.
Біль може виникати не тільки через стискання нервових закінчень і між хребцевих дисків, але й через продукування у великій кількості молочної кислоти в самих м'язах.

- Як розслабити спазмований м’яз?
- Можна попробувати справитись із проблемою самостійно. Наприклад, спробувати глибоке легеневе дихання: при вдиханні ми напружуємо м’яз, при видиханні – розслаблюємо, подумки концентруючись на хворому місці.
На початку, коли відбувся спазм, можна діяти на м'яз за допомогою льоду – масажні рухи мають бути плавними, розслаблюючими. Якщо спазм тримається протягом трьох днів, далі необхідно діяти на спазмовані тканини теплом. Тоді кровоносні судини розширюються, наповнюються кров’ю і приносять до м’яза більше кисню.
Із медикаментозних методів можна використовувати знеболюючі препарати, але потрібно пам’ятати, що їх вживання може бути лише під контролем лікаря. Такі препарати знімають надлишковий м’язовий тонус та больові відчуття.

- Коли потрібно не відкладати візит до лікаря?
- За допомогою до лікаря обов’язково потрібно звертатись, коли біль триває більше двох днів при травматичному факторі. Уважними до себе маю бути пацієнти старші 45-50 років, особливо жінки, адже у них в такому віці доволі часто зустрічається системне захворювання - остеопороз. У жінок навіть при піднятті важких сумок може виникнути компресійний перелом позвонка. Біль при такому перелом може дуже сильно не турбувати, навіть дещо зменшитись. Але місце перелому буде нагадувати хронічним больовим синдромом, лікувати який досить тяжко.

- Коли можна відстрочити звернення до лікаря, якщо біль не носить такий гострий характер?
- Наприклад, бувають так звані позиційні міозити. Людина зранку прокинулась, а болить шия, важко нею покрутити. У таких випадках кажуть «невдало заснув», тут достатньо спробувати поприймати протизапальні препарати типу німесил, диклофенак та накласти на місце болю зігріваючі мазі. Пройшло 2-3 дні, а не відбувається позитивної динаміки, тоді обов'язково потрібно звернутись до лікаря.
Коли молода особа підняла важкий предмет і щось, як говорять, «встрілило у спині», тут теж можна спробувати вищезгадані препарати, зігріваючі мазі і головне – фізичний спокій. Якщо після 2-3 днів не стає краще – теж обов’язковий візит до медика.
Інтернет майорить безліччю різноманітних вправ для спини, які мають зняти болі. Але якщо турбують сильні болі, людині їх (вправи) важко робити, по-друге, у такому стані рухи не доцільні, бо можуть нашкодити. Іноді розтяжки, розмасовування можуть допомогти, але потрібно бути дуже обережним, тут можливий позитив - п’ятдесят на п’ятдесят. Самодопомога може дещо полегшити стан, але до кінця запальний процес не пройде і видужання затягується, процес стає хронічним.
Найкраще всього може сказати про стан м'язів та кісток клінічна діагностика, адже травму можна деколи відчути руками, а деколи – ні. Той самий остеопаротичний перелом хребця може «побачити» тільки рентген, комп’ютерна томографія. Тож візит до лікаря та детальне обстеження ніколи не завадять».

Повідомляємо пацієнтам, що лікар-травматолог Пирогівський приймає не тільки у приміщенні по вул. І. Огієнка, 20, але й за адресою вул. І. Франка, 30.

Спілкувалась Вікторія Гайдамашко.

Джерело.

2ogoloshenya