Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Днями я познайомилася з чоловіком, який заслуговує на величезну повагу й шану. Він погодився зі мною поспілкуватися лише за умови, якщо я не назву його особи. ВІН врятував життя декількох людей, які вирішили поставити крапку існування на цій Землі. З його місця знаходження повністю видно міст «Лань, що біжить» - шикарне місце для самогубців.

ВІН не може собі пробачити перший і найтрагічніший випадок, коли не встиг врятувати життя людині, яка була на межі відчаю.

Тоді наш герой помітив, як чоловік у сірих штанах і сорочці, близько другої ночі, йшов мостом у бік Кубачівки і по телефону сварився з кимось. Потім, щось неприязне сказав ЙОМУ і попрямував далі. Він здався якимось підозрілим – на підпитку і агресивним.  Через кілька хвилин ВІН побачив, як чолов’яга переліз через перила, потім назад, а потім почув як щось хлюпнулося внизу. Викликав поліцію і пояснив у чому справа. Проте, скільки поліцейські не облазили все навколо нікого не знайшли. ВІН  почував себе дуже зле, через те, що не зміг врятувати людину, бо досить далеко було щоб вчасно добігти. Лише пройшло чимало часу, як за п’ять кілометрів було знайдено тіло потопельника. Правоохоронці прийшли до НЬОГО і цікавилися у що покійник був одягнутий. Покази із реальністю зійшлися і потопельник виявився самогубцею, який посварився із коханою і вкоротив собі віку. Виявилося, що чоловік впав на воду плашмя і його аж розірвало ударом об воду, через що зламав хребет і помер.

І від того жахливого дня ВІН почав постійно дивитися на міст.

 Та вже через тиждень мостом прямував ще один потенційний самогубець. Чоловік у військовій формі крокував повз і сварився по телефону. 

  • Бачу доходить до середини мосту і має намір стрибнути, але я швидко підбіг і питаю: «Ти, що робиш?», - розповідає наш герой. - Військовий повернувся до мене і у відчаю відповідає: «Я її кохаю, а вона…». Кажу: «Пішли зі мною». Зійшли з мосту, узяли чаю, сіли за столик і почали душевну розмову. Виявляється, що хлопець зустрічався з дівчиною і вона чомусь вирішила раптово припинити стосунки без будь-яких пояснень. Я довго йому доводив, що все стане на свої місця, що потрібен час аби дівчина теж обдумала свої вчинки. Потім я узяв у нього номер телефону його коханої і зателефонував, щоб пояснити їй, що питання слід обговорювати, щоб не доводити людину до смерті. Вона погодилася, вони з’ясували свої стосунки.
  • Дещо пізніше ще один військовий на добрячому підпитку плівся мостом із пляшкою пива і співав, а потім жбурнув у мій бік пляшку, але не бачив мене, - продовжує розповідь співрозмовник. - Дійшов до балкончика звідки екстремали стрибають з моста на гумці, а тим часом ми викликали поліцію, неподалік був патруль і він миттєво зняв з перил стрибуна. Яка причина його намагання вкоротити собі життя мені не відома. Але слава Богу він залишився живим.

Через пару місяців ВІН помітив, що мостом біжить дівчина і свариться по телефону. Потім вона жбурнула телефоном, який розлетівся вдрузки.

  • Я розумів, що може трапитися біда і побіг за нею, - розповідає ВІН. – Вона раптово почала лізти на перила, але я встиг схопити її за руку. Питаю: «Ти, що робиш? Життя тобі дали не для того щоб ти сама його обірвала». Розговорилися і вона мені розповіла свою біду. Тетяна, так її звали, приїхала до своєї подруги в наше місто після весілля. Вранці вона пішла в магазин, а чоловік спав. Коли повернулася, то в ліжку коханого була подружка. Тетяна вибігла у відчаї і кинулася на міст, суджений їй телефонував, вибачався, пояснював, що це з п’яну. Я її запросив на каву, вона довго пакала і не могла оговтатися, але після довгої розмови Таня заспокоїлася і подякувала за врятоване життя. Ми обмінялися номерами телефонів і вона інколи мені телефонувала. Згодом Таня повідомила, що знайшла достойного чоловіка, у них кохання і вони щасливі.

Для слова: нашому знайомому рятувальнику 41 рік, Він виховує п’ятеро дітей: четверо синів і найменша донька. Працював водієм, тому має великий досвід спілкування з людьми. 

СТАТИСТИКА

За даними ВООЗ, кожні 40 секунд у світі хтось добровільно прощається з життям. Щорічно жертвами суїциду стає близько 800 тисяч осіб, причому найчастіше це жителі розвинених і багатих країн. Відповідно до рейтингу ВООЗ, Україна належить до країн з високим рівнем самогубств. При цьому за останні кілька років їх кількість зросла ще – в тому числі за рахунок колишніх військових

У 2000 році в Україні на 100 тис. населення припадало 29,6 самогубств. Через 10 років їх кількість знизилася до 18-19, але за останні кілька років знову зросла і перевищила 20 самогубств на 100 тис. осіб.

Нова хвиля суїцидів викликана кількома факторами: зниження економічного достатку, деяка невизначеність політичної обстановки, особистісна фрустрація і відсутність «упевненості у завтрашньому дні». В цілому це ті причини, які штовхають населення країн з невисоким рівнем достатку розлучитися зі своїм життям.

Але у випадку України додається ще одна категорія людей – нинішні і колишні військові

ФАКТОРИ

Взагалі в країнах з високим рівнем доходу частота самогубств вища, ніж у бідних країнах. Це пов'язано з такими факторами:

  1. Люди з низьким доходом працюють, у них немає часу на роздуми про сенс життя. Вони мають мету: підвищити добробут у сім'ї, забезпечити своє життя найбільш необхідним. Ця мета (як і будь-які інші об'єктивізовані цілі) підтримують їх на плаву в очікуванні досягнення намічених планів.
  2. Люди з високим рівнем доходу часто пересичені матеріальними благами. Їх вже не цікавить смачна їжа або теплий душ. Їхня проблема полягає в іншому – в самовизначенні та пошуку відповідного об'єкта для мрій і сенсів життя. Вони не знають, ким би хотіли бути, ким бачать себе, чим хотіли б займатися…. Деколи ці пошуки затягуються надовго, і людина, загрузнувши у внутрішніх душевних метаннях, вирішує звільнитися від кайданів дуже радикальним способом.
  3. Кількість суїцидів залежить також від клімату, де розташована країна. Наприклад, в країнах з холодним кліматом самогубства відбуваються частіше, ніж в теплих країнах. Це стається не тільки через дискомфорт в деяких побутових питаннях, але і через брак сонця і вітаміну D.
  4. Значення має і стать. У всьому світі чоловіки скоюють самогубства в 3 рази частіше за жінок, хоча жінки у 8 разів частіше роблять спроби самогубства. Справа в тому, що чоловіки вибирають більш радикальні способи суїциду, ймовірність порятунку від яких мінімальна. В основному на такий крок наважуються чоловіки в зрілому віці через сильний соціальний тиск і «невиконані зобов'язання» перед близькими: бути сильним, забезпечувати сім'ю і мовчати про свої переживання… А ще через не розділене кохання  

ЧИННИКИ САМОГУБСТВА

У сучасному світі самогубство є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Науковці до цього часу не мають точної відповіді на запитання, що саме змушує людей вкорочувати життя та як цьому можна ефективно запобігати.

Безліч чинників, з якими стикається людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе. Багато самогубств відбуваються імпульсивно в моменти кризи, коли стає важко впоратись з життєвими негараздами, - фінансовими проблемами, завершенням стосунків чи важкими хворобами. В зоні ризику знаходяться також люди, які мають алкогольну чи наркозалежність. Крім того, люди, які стали свідками конфліктів чи катастроф, пережили насильство або втрату близької людини - дуже пов'язані з деструктивною поведінкою. Показники самогубств також є високими серед уразливих груп, які зазнають дискримінації.

Що робити, якщо у вас виникли думки про суїцид?

У будь-якому разі про подібні думки варто поговорити із спеціалістом (психолог, психотерапевт, лікар-психіатр). Він може допомогти зрозуміти суть проблеми і зорієнтувати, як діяти далі. Із практики знаю випадки, коли людина замість спеціалістів зверталася по допомогу до друзів. Спершу вона ніби заспокоювалася, а потім забирала в себе життя. Друзі, родичі, Google, форуми, YouTube – не замінять кваліфікованого спеціаліста.

Що робити, якщо ви помітили схильність до суїциду у близьких?

Якщо у близької людини помічені схильності до суїциду, то найкраще, що можна зробити, – допомогти їй отримати кваліфіковану допомогу від спеціалістів.

У процесі спілкування варто:

– не панікувати;  бути відкритими, давати розуміти людині, що вона цінна для вас; – проявляти підтримку та розуміння;  не знецінювати особу та її переживань;  уникати споживання алкоголю та інших психоактивних речовин; давати зрозуміти, що з кризового стану/важких переживань є вихід; не тиснути, а в турботливій формі пропонувати допомогти особі отримати допомогу.

Що критичніша ситуація, то вужчий перелік можливих варіантів. Якщо стан загострюється, а особа не реагує, то варто звернутися до швидкої допомоги або кризової служби.

Згідно із законодавством України, коли особа перебуває у гострих психотичних станах чи стані алкогольного/наркотичного cп’яніння та несе загрозу собі (або близьким), – це підстава для примусової госпіталізації.

Виділяють десять основних мотивів суїцидальної поведінки серед молоді: переживання образи, самотності, відчуженості, неможливість бути зрозумілим; реальна або уявна втрата батьківської любові, нерозділене кохання, ревнощі; переживання, пов’язані зі смертю одного з батьків, розлученням батьків; почуття провини, сорому, образи, незадоволеність собою;страх перед ганьбою, приниженням, глузуванням; страх перед покаранням; любовні невдачі, сексуальні ексцеси, вагітність; почуття помсти, погроз, шантажу; бажання привернути до себе увагу, викликати жаль, співчуття; співчуття або наслідування приятелів, героїв книг, кінофільмів («ефект Вертера»).

Діагностика та способи корекції суїцидальної поведінки у молоді

З метою корекції та профілактики суїцидальних дій на перший план висуваються завдання своєчасної діагностики. Достовірно визначити, чи будуть скоєні суїцидні дії людиною, практично неможливо.

Проблема самогубства є актуальною, тому педагогам і батькам слід мати уявлення про ранні ознаки суїцидальних намірів і вміти їх розрізняти.

  1. Попередня спроба самогубства: у багатьох молодих людей, котрі закінчують життя самогубством, була спроба суїциду раніше.
  2. Усні загрози: деякі суїциданти досить чітко говорять про свої наміри. Існують прямі твердження: «Я не можу цього витримати», «Я не хочу більше жити», «Я хочу покінчити із собою». Часто висловлювання можуть бути замасковані: «Ви не повинні за мене турбуватись», «Я не хочу створювати вам проблеми», «Скоро, дуже скоро цей біль буде позаду», «Вони дуже скоро пожалкують, коли я їх залишу» і т. п. Усі загрози повинні сприйматися серйозно.
  3. Зміна в поведінці: наприклад, активні люди можуть стати замкнутими й заглибитись у себе; нерішучі люди можуть здійснювати надзвичайно ризиковані вчинки.
  4. Токсикоманія, наркоманія, алкоголізм. Незвичні покупки: людина може прагнути купити зброю, мотузку та інші речі, які можуть викликати у вас підозру.
  5. Відмова від власності: той, хто вирішив здійснити самогубство, може роздавати власні речі.
  6. Ознаки депресії: це можуть бути зміни в уживанні їжі, порушення сну, тривожність, неврівноваженість, утрата інтересу до діяльності.
  7. Проблеми у школі: пропуски уроків, емоційні вибухи або інша поведінка, не властива даному учню.
  8. Теми смерті: бажання закінчити своє життя може проявлятись у малюнках, у поезії, записах у щоденнику тощо.
  9. Раптові (неочікувані) стани ейфорії: людина має щасливий вигляд після тривалого депресивного стану - це означає, що вона відчуває полегшення від остаточно прийнятого рішення про скоєння самогубства.
  10. Інші ознаки: часті інциденти, скарги на фізичний стан організму, гіперактивність, агресивність, неадекватна поведінка з метою привернення уваги або досить тривале переживання горя після втрати когось.

Можна сказати, що думки про самогубство зникнуть, якщо людина приходить до розуміння існування інших прийнятних поглядів на життєві обставини, змінює ставлення до неможливого, справляється з гіркою пілюлею сорому та провини. Наступні рекомендації допоможуть учителям, батькам, одноліткам налаштувати контакт з людиною, схильною до самогубства й таким чином попередити акт саморуйнування особистості.

ВИСЛУХОВУЙТЕ - «Я чую тебе». Не намагайтесь утішити загальними словами типу «Ну, усе не так погано», «Вам стане краще», «Не варто це робити». Дайте їй можливість висловитись. Ставте запитання й уважно слухайте.

ОБГОВОРЮЙТЕ - відкрите обговорення планів і проблем знімає тривожність. Не бійтесь говорити про це - більшість людей відчувають незручність, кажучи про самогубство, і це виявляється в запереченні або уникненні цієї теми. Бесіди не можуть спровокувати самогубства, тоді як уникнення цієї теми збільшує тривожність, підозрілість.

БУДЬТЕ УВАЖНІ до непрямих показників при передбачуваному самогубстві. Кожну жартівливу згадку або загрозу слід сприймати серйозно. Підлітки часто заперечують, що говорили серйозно, намагаються висміювати дорослого за його зайву тривожність, можуть зображати гнів. Скажіть, що ви приймаєте їх серйозно.

СТАВТЕ ЗАПИТАННЯ - узагальнюйте, проводьте рефреймінг - «Таке враження, що ти насправді говориш...», «Більшість людей замислювались про самогубство...», «Ти коли-небудь думав, як це зробити?» Якщо ви отримуєте відповідь, переходьте на конкретику. Пістолет? А ти коли-небудь стріляв? А де ти його візьмеш? Що тоді відбудеться? А що коли ти промахнешся? Хто тебе знайде? Ти думав про свій похорон? Хто на них прийде? Недомовлене, приховане ви повинні зробити явним. Допоможіть підлітку відкрито говорити та обмірковувати про свої задуми.

ПІДКРЕСЛЮЙТЕ ТИМЧАСОВИЙ ХАРАКТЕР ПРОБЛЕМ - визнайте, що його відчуття дуже сильні, проблеми складні. Дізнайтесь, чим ви можете допомогти, оскільки вам він уже довіряє. Дізнайтесь, хто ще міг би допомогти в цій ситуації.

Автор тексту - Тетяна ШУХАНОВА.

2ogoloshenya