Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Юрист Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Рибак довів, що колишнього військовослужбовця з сім’єю безпідставно зняли з черги для отримання житла. Тож суд поновив чоловіка на квартирному обліку.

До Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД звернувся чоловік, який разом зі своєю сім’єю перебував на квартирному обліку в Регіональному центрі спеціального контролю Національного центру управління та випробувань космічних засобів (далі – РЦСК). Заявник претендував на отримання житла, оскільки до серпня 2017 року проходив військову службу за контрактом на посаді інженера групи технічного забезпечення відділу матеріально-технічного забезпечення цього центру.

На день звільнення, в серпні 2017 року, його вислуга у Збройних силах України становила 25 років 9 місяців. У зв’язку зі звільненням чоловіка виключили зі списків особового складу центру. Про те, що його та членів його сім’ї зняли також з квартирної черги, заявник дізнався у вересні 2019 року. Вважаючи таке рішення незаконним, чоловік вирішив звернутися по допомогу до Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД.

Ігор Рибак, начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги місцевого центру, якому доручили представляти інтереси клієнта, склав позов до суду. В позові він зазначив, що чоловіка зняли з квартирного обліку РЦСК відповідно до вимог п.11 розділу ІІ «Інструкції про організацію забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, відряджених до Державного космічного агентства України та членів їх сімей житловими приміщеннями». Та відповідно до п. 12 розділу ІІ зазначеної інструкції військовослужбовці знімаються з квартирного обліку у визначених випадках: поліпшення житлових умов, внаслідок чого відпала потреба в наданні житлового приміщення; отримання грошової компенсації військовослужбовцем та членами його сім’ї за належне їм для отримання житлове приміщення; переміщення військовослужбовця до нового місця служби в інший населений пункт; звільнення з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем; подання відомостей, що не відповідають дійсності, але стали підставою для зарахування на квартирний облік, внесення до списків.

Через відсутність наведених підстав у клієнта юрист просив суд визнати недійсним протокол №4/2019 засідання житлової  комісії РЦСК від 21 січня 2019 року в частині зняття військовослужбовця та членів його сім’ї з квартирного обліку та поновити їх у квартирній черзі.

Окрім іншого, Ігор Рибак вказав, що згідно зі ст. 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або за їх бажанням грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення на підставах, у межах норм і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом Української РСР, іншими законами в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше та членам їхніх сімей надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення.

Відтак суд погодився з вимогами позивача та визнав недійсним відповідний протокол засідання житлової комісії РЦСК, а також зобов’язав комісію РЦСК поновити позивача та його сім’ю на квартирному обліку в черзі на отримання житла.

Рішення набрало законної сили  9  січня 2020 року.

Джерело.

2ogoloshenya