13 січня 1833 у Кам’янці-Подільському відкрили класичну чоловічу гімназію.

13 січня 1833 у Кам’янці-Подільському відкрили класичну чоловічу гімназію.

Спочатку навчальний заклад розміщувався у тісному приміщенні. Однак у 1837-му імператор Микола І видав указ надати цьому освітньому закладу кращі умови. Урочисте відкриття нового приміщення відбулося 1 січня 1841 року.

Це була триповерхова, кам’яна, прямокутна споруда. У 1873 році на третьому поверсі гімназії облаштували Трьохсвятительську церкву, над дахом якої був збудований купол. Загалом у гімназії навчалося від 250 до 650 учнів. Атестат про її закінчення відкривав шлях до університету. Так, у 1886 році в Київському університеті на різних курсах вчилося 90 випускників Кам’янець-Подільської гімназії.

Чоловіча гімназія в Кам'янці-Подільському

Поштова листівка кінець ХІХ ст. - початок ХХ ст. / Фото: kamienec.livejournal.com

Заклад швидко перетворився на новий осередок освіти і науки на Поділлі. Підтвердженням цього став візит Тараса Шевченка до Кам’янця в жовтні 1846 року, аби відвідати свого давнього знайомого, викладача гімназії Петра Чуйкевича. Крім того, її відвідували імператори Микола І (1842 рік), Олександр ІІ (1859 рік) та Микола II (1916 рік).

Спільна молитва учнів гімназії

 Спільна молитва учнів гімназії / Фото: dmytro-babyuk.livejournal.com

Іконостас храму Трьох святителів Василя Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста, який розташовувався на другому поверсі гімназії

Іконостас храму Трьох святителів Василя Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста, який розташовувався на другому поверсі гімназії / Фото: dmytro-babyuk.livejournal.com

У перші місяці Першої світової війни будівля гімназії постраждала від вибухів. Учнів і майно евакуювали, а у відремонтованих приміщеннях розмістили військових. А в часи Української Народної Республіки, гімназію приєднали до заснованої в 1918 році української гімназії імені Степана Руданського. Проте з остаточним приходом більшовиків у місто 16 листопада 1920-го, гімназію перетворили у трудову школу, правонаступником якої є Кам’янець-Подільська спеціалізована школа І—ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням німецької мови — найстаріший навчальний заклад на Поділлі.

Приміщення гімназії в кінці 1940-х рр.

Приміщення гімназії в кінці 1940-х рр. / Фото: dmytro-babyuk.livejournal.com

Що ж стосується приміщення гімназії, то нині тут розміщується історичний та природничий факультети К-ПНУ ім. Івана Огієнка.

Сучасний вигляд

Сучасний вигляд 

2ogoloshenya