Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Вчора, 29 жовтня, людство відзначали день боротьби з інсультом. За даними статистики щорічно понад 100 тисяч громадян України стають жертвами інсульту, серед яких третина молодша 65-ти років. Через інсульт гине кожна 10-12 людина, 50 відсотків після нього стають інвалідами. Хтось перестає рухатись і потребує постійного догляду, хтось виходить із хвороби у кращому стані і поступово відновлюється. Як розпізнати інсульт, як його попередити розмовляємо із завідувачкою неврологічного відділення КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» (колишня міська поліклініка №1) Людмилою Турлай.

- Людмила Іванівно, побутує думка, що інсульти можуть статись тільки у старшому віці. Чи це так?
- Здебільшого інсульти стаються у людей старше 60 років. Але сучасний спосіб життя, неправильне харчування, гіподинамія сприяють тому, що інсульт молодшає і може статись у людей в 35-40 років. У молодому віці причиною можуть бути хронічні захворювання, патологія крові або аутоімунні захворювання. У старшому віці скоріше за все причиною будуть гіпертонія, атеросклероз.

- Хто входить до групи ризику і що провокує цю хворобу?
- Чоловіки більш вразливі. Жінки до періоду менопаузи мають естрогенний захист, але з настанням менопаузи також у групі ризику. Ще провокують захворювання низька фізична активність, паління, відсутність якісного відпочинку, стреси, вживання великої кількості жирної їжі та рафінованих продуктів.

- Чим ішемічний інсульт відрізняється від геморагічного?
- Ішемічний інсульт стається через закупорювання судини тромбом, який відірвався, або через розростання атеросклеротичної бляшки. Як наслідок - кров не поступає, порушується доставка кисню у певну ділянку мозку.
Геморагічний інсульт більш страшний, частіше закінчується смертю, бо через високий тиск відбувається розрив судини і кров виливається у тканини мозку.

- Які ознаки інсульту?
- Якщо Ви помітили що щось не так із обличчям людини: не може симетрично посміхатись, половина обличчя перекошена, одне око може не закриватись, куточок рота опущений. Є порушення мовлення, говорить ніби «каша в роті». Людина не може підняти руку, ногу. Тоді потрібно викликати екстрену допомогу.

- При інсульті лікарі говорять про так званий «золотий час» або «терапевтичний час». Що це таке?
- Якщо стався інсульт – дорога кожна хвилина і від того, як швидко він розпізнаний і вчасно надана кваліфікована допомога залежить життя пацієнта.
Дуже важлива інформованість людей про ранні ознаки інсульту, що допомогає зберегти життя і максимально знизити інвалідізацію пацієнта. «Золоте вікно» - це 2-3,5 години, коли при ішемічному інсульті можна розчинити тромб або за допомогою нейрохірургів провести операцію по видаленню тромбу із судини. Завдяки новій методиці тромбоаспірації шанси хворого на одуження збільшуються у рази. При геморагічному інсульті вчасно проведена операція збереже життя і менше постраждає мозкова тканина. Також потрібно розуміти, що наявність хронічних хвороб, таких як цукровий діабет, аритмія, атеросклероз, які є причиною розвитку інсульту, ускладнюють протікання відновлення після нього.

- Як допомогти людині до приїзду медиків?
- Потрібно укласти людину і підняти голову. Якщо людину нудить – повернути на бік, забезпечити доступ свіжого повітря. Зняту одяг що тисне, наприклад, ремінь чи галстук. Не давати пити чи їсти, адже можуть бути порушені ковтальні функції. Також пацієнту не можна вставати і ходити. Дочекатись приїзду екстреної допомоги і передати усю відому вам інформацію.

- Як можна попередити інсульт?
- Більша частина інсультів відбувається через розростання у судинах атеросклеротичних бляшок, тож потрібно слідкувати за рівнем холестерину у крові. Якщо він більший за 5 мілімоль на літр, то потрібно насторожитись, здавати аналіз на холестерин 2 рази на рік. Якщо холестерин завищений – потрібно дотримуватись антихолестеринової дієти, приймати за показами статини. Також необхідно регулярно контролювати артеріальний тиск. У будь-якому віці слідкувати за вагою, індекс маси тіла повинен бути менше 25. Зменшити вживання рафінованих жирів та вуглеводів, відмовитись від паління та алкоголю, більше ходити пішки. Добре зайнятись посильною фізкультурою, але перед тим, як давати навантаження організму, потрібно проконсультуватись із лікарем. Якщо судини вже мають зміни, то надлишкове навантаження може призвести до розриву, а відтак до геморагічного інсульту.

Тож виконуйте рекомендації лікарів, правильно приймайте призначені ліки, відпочивайте, висипайтесь та мисліть позитивно – це гарна профілактика інсульту.

Спілкувалась Вікторія Гайдамашко.

Джерело.

2ogoloshenya