Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Поліція Кам'янця-Подільського повідомляє, що попри застереження правоохоронців громадяни через свою неуважність та безпечність продовжують ставати жертвами шахраїв. Тому для кам'янчан поліцейські опублікували найпоширеніші схеми шахрайств та поради як їх уникнути.

1) Телефонні шахрайства («Фальшивий поліцейський» - де шахрай по телефону представляється працівником поліції та вимагає кошти за непритягнення до відповідальності когось із родини потерпілого, який наче б то скоїв злочин або ДТП. Гроші жертва має скинути на банківську картку.
«Фальшивий лікар» де шахрай по телефону представляється лікарем та повідомляє жертві, що хтось із його родини потребує негайних коштів на лікування, оскільки перебуває у критичному стані. Гроші жертва також має скинути на банківську картку.), або SMS про виграш автомобіля і необхідність сплати комісійних.

Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися наступних правил:

перш за все, не впадайте в паніку й не поспішайте виконувати умови аферистів. Попросіть людину, яка представилася правоохоронцем, назвати прізвище, ім’я, по-батькові й дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично в 100 % випадків такою інформацією злочинці не володіють. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію. Якщо ви все ж таки попалися на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».

2) Інтернет-шахрайства (купівля – продаж товарів через Інтернет) та передача товару рейсовим автобусом.
Щоб убезпечити себе від таких неприємностей треба:
По-перше, користуватися тільки перевіреними Інтернет-магазинами;
По-друге, використовувати тільки післяоплату: отримали товар – заплатили гроші, і ніяких передоплат чи задатків;
По-третє, картку для отримання платежів не варто «прив’язувати» до номера робочого телефону, яким ви постійно користуєтесь.

3) Шахрайства з банківськими картками (виманювання pin-коду або паролю картки та зняття з неї готівки). Ніколи не спішіть ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку й впевніться у тому, що інформація запитується дійсно представниками банку і в обґрунтованих цілях. У жодному разі не повідомляйте свої дані по телефону. Таке просте правило є надійним способом уникнути шахрайських дій.

4) Шахрай особисто виманює гроші чи майно жертви.
Залишаються актуальними безпосередні шахрайства, де шахрай особисто зловживаючи довірою жертви виманює її майно чи гроші.
До прикладу:
- шахрай звертається до потерпілого з проханням зателефонувати з його мобільного телефону, а отримавши телефон втікає з місця події;
- перепис грошових купюр або їх обмін по причині вилучення з обігу;
- отримання позики без наміру повернення;
- отримання коштів на постачання товару чи послуг, які в подальшому не надаються.
Шановні громадяни, будьте уважними, перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям! Та якщо ви чи ваші знайомі все ж таки стали жертвою шахраїв, негайно звертайтеся до відділу поліції за номером: «102».

Джерело.

2ogoloshenya