Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

У попередньому матеріалі про відділення інтервенційної кардіології та реперфурзійної терапії Хмельницького обласного кардіологічного диспансера. Головний лікар облдиспансеру розповідав про мету та історію створення відділення у нашому місті. Завідувач відділення, кандидат медичних наук Дмитро Володимирович Петрук детальніше розповів про саму процедуру стентування, можливості відділення та очолюваний колектив

- За довгою і не зрозумілою для пересічної людини назвою криється сучасна медична технологія, яка дозволяє без перебільшення рятувати життя людям при гострих інфарктах міокарду та важких патологіях судин інших органів. Інтервенційна кардіологія передбачає мініінвазивні - ангіографічні, через пункцію артерій без розтину шкіри - втручання на серці. Реперфузія - відновлення кровопостачання різних органів і систем стентуванням артерій, - пояснює складну назву Дмитро Володимирович.

Суть методики ангіографії полягає в тому, що через невеликий прокол у периферійній артерії (стегновій в паху чи променевій в місці на руці, де вимірюють пульс) заводиться катетер (невеликого діаметра трубочка). По ходу судин він підводиться впритул до артерій серця або артерій інших органів, які планується дослідити. Далі під рентгенконтролем через катетер вводиться контрастна речовина, протікання якої по артерії видно на екрані, також записується відеофайл. На моніторі видно, в якому місці є дефект наповнення артерії, тобто виникла атеросклеротична бляшка, яка звужує просвіт судини і створює проблеми із кровопостачанням. При виявленні таких звужень через катетер до місця звуження вводиться спеціальний балончик, на якому у стиснутому стані знаходиться сітчаста «пружинка» - стент. Стент при роздуванні балончика розправляється та розширює звуження артерії, відновлюючи її просвіт, що усуває причину стенокардії, інфаркту, інсульту або гангрени кінцівки.

Щоб зрозуміти, з якими розмірами доводиться працювати, поясню, що діаметр судин серця 2-4 мм, діаметр катетерів - до 2 мм, а діаметр інструментів, які проводяться через ці катетери безпосередньо в артерії ще менший - стент у стиснутому стані має близько 1,5 мм, діаметр провідників становить долі міліметра. Тиск для роздування балончика при стентуванні складає до 20 атмосфер, що вдесятеро більше ніж у шині легковика…

Довжина стента може варіюватись від одного до п’яти сантиметрів. У лінійці розмірів які використовуються є мінімум 50 модифікацій.

Після коронарографії - діагностичного втручання - пацієнти без виявлених суттєвих уражень, як правило, на другу добу йдуть додому. При виявленні звужень судин залишаються для проведення лікувального втручання - стентування. Після планового стентування - компенсовані пацієнти в нашому відділенні перебувають 3-4 доби.

- На яких органах окрім серця плануєте працювати?

- Ми вже зараз досліджуємо не тільки судини серця, а й проводимо діагностику церебральних судин головного мозку. Також декільком пацієнтам вже проводили обстеження судин нижніх кінцівок та нирок.

- Який склад відділення?

- Відділення сформоване з двох лікарів-хірургів – мене та Віктора Вікторовича Комарницького. Також у штаті є лікар-кардіолог, два лікаря-анестезіолога та 15 медсестер. Це дає змогу формувати три повноцінних чергових зміни. Розгорнуто 10 лікарняних ліжок.

- Як відбувається фінансування?

- Кошти виділяє держава та, як в усій українській державній медицини – на щось їх вистачає, а на щось бракує. Так одноразові інструменти (катетери, провідники) для проведення ангіографічних досліджень забезпечуються місцевому пацієнту безкоштовно, але операційний набір ми мусимо виписувати пацієнту для купівлі в аптеці.
Та головне - у відділенні є усе необхідне обладнання. За державні кошти було придбано ангіограф німецького виробництва, рентгенівський стіл, кардіографи, дефібрилятори.
Також забезпечені набором стентів, які у разі невідкладних ситуацій (гострий інфаркт міокарду або нестабільна стенокардія) зможемо встановити пацієнту одразу безкоштовно.

- Ви будете обслуговувати тільки місцевих жителів чи також з інших місць?

- Наше відділення обласного підпорядкування, тож прийматимемо пацієнтів з усіх районів Хмельницької області. Пацієнтам з інших областей теж не відмовлятимемо, але їм потрібно буде оплатити одноразовий інструментарій (катетери, провідники).

- За інформацією, відділення вашого профілю чи не одне із перших серед районних центрів України?

- Наш центр – 43-й у державі, де виконуються такі втручання. Серед міст районного підпорядкування входить у п’ятірку перших. Як правило відділення нашого профілю розташовані в Києві та обласних центрах.
- Дякуємо за інформацію. Бажаємо впевненого розвитку найбільш прогресивному у нашому регіоні відділенню, яке так необхідне для спасіння життя людей.

Вікторія Гайдамашко.

Джерело.

2ogoloshenya