Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Головний лікар обласного кардіологічного диспансеру – доктор медичних наук Андрій Іванович Кланца став ініціатором Кам'янець-Подільського відділення інтервенційної кардіології та реперфурзійної терапії. Медик щотижня приїжджає сюди, щоб поділитися досвідом з колегами. Які перспективи розвитку місцевого відділення читайте у матеріалі.

Чому для розташування такого відділення було обраному Кам’янець-Подільський і які його (відділення) подальші перспективи запитали у Кланца.

- Інтервенційна кардіологія передбачає втручання на серці, реперфузія – відновлення кровопостачання різних органів і систем, - пояснює Андрій Іванович.
Створення таких центрів ініціювало міністерство охорони здоров'я кілька років тому. Центри, які б надавали таку специфічну медичну допомогу мають бути у межах годинної доставки хворого з гострим інфарктом міокарду та плюс ще одна година на виконання процедури стентування. Якщо, до прикладу, пацієнт у такому важкому стані знаходиться у Кам'янці, а його потрібно доправити у Хмельницький і надати допомогу - у дві години практично не можливо вкластись. Тож почали втілювати ідею створення реперфузійних центрів у віддалених районах, адже до цього вони були тільки у столиці та обласних центрах.

Я, як обласний кардіохірург, керівник обласного кардіологічного диспансеру разом із обласним департаментом охорони здоров'я вирішили, що такий другий центр буде у Кам’янці-Подільському - осередку південного регіону області.

На сьогодні відділення обладнане абсолютно усім необхідним, починаючи від сучасного ангеографа (апарат, на якому проводяться дослідження судин та процедура стентування) і закінчуючи ліжками. Є все обладнання у самій катетерезаційній лабораторії, слідкуючі монітори, дефібрилятори та інші пристрої. Вони усі нові, сучасні, будь-який обласний центр хотів би мати таке для роботи. Коли ми розпочинали аналогічну практику у Хмельницькому, про таке обладнання тільки мріяли.

Персонал відділення вже готовий до планової роботи стосовно проведення агіографічних досліджень. Для цього із спеціалістами було проведено певне навчання. До кінця року відділення також буде працювати у режимі невідкладної допомоги при гострому інфаркті міокарду. Це дасть можливість втілення самої ідеї створення – надавати невідкладну допомогу при гострому інфаркті міокарда, рятуючи людям життя і можливість у подальшому жити повноцінно.

Пацієнти із гострим інфарктом вже зараз забезпечені стентами безкоштовно - так працює державна програма, яка поширюється на пацієнтів, які можуть померти.

Витратні матеріали планові пацієнти мусять купувати.
Відділення, як у Кам'янці-Подільському, розраховане на округ із приблизною кількістю населення у 300 тисяч. Щорічно воно розраховано проводити процедури коронарографії та стентування приблизно у 300 чоловік. Крім того планове обстеження судин серця та інших органів може становити 2-2,5 тис. людей.

У цифрах ми орієнтуємось на європейські показники.
Зараз у Хмельницькому в рік ми проводимо процедуру стентування близько 500-м інфарктникам – це один із найбільших показників на Україні. Тож включення у роботу кам'янецького відділення дещо розвантажить обласний центр і дасть можливість спасти більше людей».

Вікторія Гайдамашко.

Джерело.

2ogoloshenya