Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Антибіотики пригнічують ріст бактерій. Ця їх здатність дозволила людству подолати епідемії, спастись від невиліковних хвороб, таких як туберкульоз, сифіліс,чума та інших. Але при необережному використанні антибіотики здатні нанести організму непоправної шкоди. Про те як їх вживати розповідає завідувачка денного стаціонару Кам'янець-Подільської міської поліклініки №1 Катерина Володимирівна Горох.

- Найголовніше правило - курс антибіотиків потрібно приймати тільки за призначенням лікаря. Ці ліки вбивають не тільки шкідливі, але й корисні бактерії. В зв’язку з цим їх призначають тільки за показами – при бактеріальній інфекції з якою організму важко впоратись самостійно. Це може бути стійке підвищення температури більше 3-х днів, гнійні виділення слизу з носу, погані аналізи крові, рецидив нещодавно перенесеної хвороби. 
Не робіть власні висновки та не слухайте поради друзів та рідних, що не мають медичної освіти, стосовно застосування антибіотиків, адже симптоми можна сплутати із вірусними інфекціями на які антибіотики не діють.
Деколи пацієнти коректують дозування препарату, що призначив лікар. Можуть вживати подвійну дозу, вважаючи що швидше одужають, або її (дозу) зменшують, аби препарат «не нашкодив». Але при збільшенні дози може розвинутись дисбактеріоз, алергія, а при зменшенні – розвиток стійкості бактерій до певного антибіотику.
Також лікування може пройти без користі, якщо перестати вживати антибіотик до завершення курсу і може викликати ускладнення зі сторони нирок, серця та інших внутрішніх органів.
Під час прийому антибіотиків потрібно звертати увагу, як протікає хвороба, чи не з'явилась алергія, порушення з боку шлунково-кишкового тракту. Про все потрібно повідомляти лікарю, щоб скорегувати лікування. 
Потрібно строго дотримуватись часу, кількості та терміну вживання ліків. Зазвичай термін лікування складає 5-7 днів, але в деяких випадках його потрібно подовжити до 10-14 днів. Для підтримки необхідної концентрації діючої речовини у крові також треба дотримуватись певних проміжків часу між прийомами антибіотиків. Якщо призначили пити двічі на день, то препарат потрібно пити через кожні 12 годин, якщо тричі – то через 8 годин. Не рекомендується запізнення у прийомі робити більше ніж на одну годину. Прийом пігулок як правило не прив’язаний до вживання їжі.
Запивати антибіотики потрібно простою негазованою водою у достатній кількості. Дуже не бажано використовувати для запивання газовані та тонізуючі напої, соки, молоко. Особливо не корисно використовувати цитрусові соки – вони впливають на всмоктування діючої речовини, а кава та чай виводять її з організму.
Одночасне вживання антибіотиків та алкоголю у будь-яких дозах не дозволено, адже може викликати інтоксикацію.
Під час лікування антибіотиками потрібно дотримуватись і певного режиму харчування. Треба звести до мінімуму маринади, засолки, копчені продукти, солодощі, гострі приправи – гірчицю, хрін, перець. Для підтримки мікрофлори кишечника бажано більше споживати свіжих овочів, хліб з висівками.
Особливу увагу слід приділяти питному режиму, випиваючи не менше 2 л теплої питної води. Також корисні фруктові соки, чай з лимоном, відвар шипшини, але не раніше, ніж через годину після вживання ліків. 
Наприкінці порад про антибіотики хочеться розвіяти деякі міфи про них.
Серед найбільш поширених такий: їх можна приймати для профілактики та час від часу. Антибіотики вбивають бактерію, коли вона є. Якщо збудника немає, нічого крім побічної дії ліки не принесуть.
Наступний: їх потрібно приймати, якщо є будь-яка інфекція. Якщо причиною хвороби є віруси, грибки, то лікування антибіотиками ніякого результату не дасть. Тому при грипі, ГРЗ та ГРВІ їх приписують тільки тоді, коли хвороба перейшла у бактеріальну форму. 
Багато хто вважає, що дорогий антибіотик ефективніший дешевого аналога. Ціна препарату залежить від багатьох факторів і не завжди є показником якості, тому потрібно орієнтуватись на склад та концентрацію активної речовини.

Записала Вікторія Гайдамашко.

Джерело.

2ogoloshenya