Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Літніми вечорами молодь часто розслабляється з пляшкою пива або чогось міцнішого і палять тютюн чи кальян. Про погані звички, які переростають у залежність розмовляємо із лікарем-наркологом Кам’янець-Подільської міської поліклініки №1 Василем Лавренчуком.

- Щоб запустити патологічні процеси алкоголізму, потрібно пити до сп'яніння і робити це регулярно. Швидкість формування алкогольної залежності індивідуальна, але у жінок вона за статистикою швидша (від 6 місяців до 7 років), а у чоловіків – до 15 років, - розпочинає розмову Василь Степанович.

- Чи різняться шанси стати алкоголіком у 20 і 40 років? Чи впливає вік на розвиток алкоголізму?
- Вважають, що у молодому віці більш стрімкий розвиток хвороби, хоча є і виключення. У молодих досить швидко розвивається алкогольна залежність, психічні зміни у поведінці. Людина забуває про совість, відповідальність, почуття, вона готова на все заради випивки. Такий алкоголізм називається «войовничим».
У старшому віці більше ознак не алкогольної залежності, а алкогольної хвороби. Токсичний вплив алкоголю на органи, особливо серце і печінку, більш відчутні. При цьому не має такого невпинного бажання до алкоголю: людина п’є менше, маленькими дозами, у неї не дуже тяжке похмілля. Але шкода для організму велика.

- Наскільки спадковість впливає на розвиток хвороби?

- Нажаль, спадковість має великий вплив на формування залежності. Це не означає, що людина обов'язково стане алкоголіком, але якщо хтось у родині страждав на таку залежність, краще уникати вживання алкоголю.

- А до прикладу тютюнопаління чи кавоманія, можуть впливати на формування залежності від алкоголю?
- Все що було перелічено і навіть чай – психоактивні речовини. Схильність до залежності від чогось одного стосується і інших. Є навіть такий термін як «перехресна залежність». Наприклад людям, які полюбляють каву, буде важче кинути палити. 

- Вважають, що людину можна назвати алкоголіком, коли їй вже не потрібна компанія. Це так?
- За досвідом, наодинці частіше п'ють жінки. Жіноча пиятика осуджується суспільством, а стосовно чоловічої – ніби це в нормі. Жінки соромляться своєї пагубної звички і скривають її, але це до певного часу. 
Часто жінки у якості причини п’янства називають життєві негаразди, самотність, сексуальну незадоволеність, втрату колишньої краси. Але майже завжди саме пиятика є причиною таких змін, з нею пов’язані і фригідність, і зміна зовнішнього вигляду, і багато іншого. Адже якщо є патологія внутрішніх органів, наприклад печінки, нирок – це відображається на зовнішності. 
А ще алкоголь для жінок окрім внутрішніх хвороб – джерело багатьох бід та серйозних порушень дітородної функції. За статистикою 75 % жінок хворих на алкоголізм мають ті чи інші гінекологічні захворювання. Псується шкіра, зуби, стає набряклим обличчя. Одна із типових ознак жіночого алкоголізму – непропорційна худоба ніг, викликана порушенням харчування м’язових тканин та враженням мілких нервів. 

- Як наслідки жіночої залежності відображаються на дітях?
- Залежні жінки завдають великої шкоди генофонду нації. Про те, яким буде здоров'я малюка у алкоголічки, наркоманки, навіть у тих, хто постійно палить, може сказати і не спеціаліст. Постійно зустрічаємо жінок, особливо молоденьких дівчат, які палять невпинно. Це вважається навіть хорошим тоном. Жінка у певних колах, яка не курить, вважається не сучасною, не модною. 
Але у всьому прогресивному суспільстві не безпідставно рішуче повели боротьбу із тютюнопалінням. Ось данні американської статистики: жінка, яка викурює 10 цигарок за добу, ризикує мати не виношування вагітності у 5 раз частіше, а коли вже потрібна пачка цигарок на день – у 50 разів від жінки, що не палить.
Тому порада – бережіть своє здоров’я з молоду. Це найкращий подарунок собі на майбутнє. А отримати психологічне і фізичне задоволення у таку чудову пору року, як літо, можна і без згубних звичок.

Спілкувалась Вікторія Гайдамашко.

Джерело.

2ogoloshenya