6 березня відбулося пленарне засідання 52 ї сесії Кам’янець-Подільської ради.

Першочергово депутати заслухали та затвердили звіт про роботу міського голови за 2017 р. Звіт Михайла Сімашкевича був оформлений у формі відеоролику.

Відтепер на адміністративних будівлях Кам’янця-Подільського у пам’ятні дати необхідно буде вивішувати поряд із державним прапором України – революційний прапор ОУН. Рішенням сесії було також рекомендовано вивісити червоно-чорний прапор поблизу самої будівлі міської ради.

Першочергово пропозицію про використання прапору ОУН було внесено ВО «Свобода», проте в ході обговорення проекту рішення депутат Василь Кобильник рекомендував узгодити текст так, щоб цей проект не був виключно політичним рішенням.

До слова подібне рішення про використання прапора ОУН було прийнято Нетішинською міською радою, а 22 березня на сесії Хмельницької обласної ради буде розглядатися проект рішення про використання червоно-чорного прапору на всій території області.

Доктор історичних наук дослідник геральдики Андрій Гречило в коментарі для радіо Свобода зазначив, що червоний і чорний не є кольорами Організації українських націоналістів та Української повстанської армії. Де-юре цей прапор ніколи не був закріплений за ОУН.

«ОУН використовувала синій прапор з золотистим націоналістичним тризубом, де замість середнього зуба був поставлений меч, виконання відомого графіка Роберта Лісовського, а частини ОУН, які перебували за межами України, використовували трикутний червоний прапорець з чорним хрестом».

Водночас, якби червоно-чорний прапор був пов’язаний з ОУН чи УПА, то навряд чи у 1964 році з’явилась пісня «Два кольори», яка стала популярною у радянський час, а у ній мова йшла про червоний і чорний кольори. Відтак їх не пов’язували у час масового психозу боротьби з українським буржуазним націоналізмом із повстанським рухом, – зазначає дослідник.

Депутат міської ради Геннадій Невенчан зробив під час сесії гучну заяву, яка стосується зарплатні заступника міського голови Вадима Савчука.

Ми намагалися зв’язатися із Вадимом Савчук, щоб він  прокоментував слова Генадія Невінчана, проте заступник міського голови не відповів нам. Сподіваємося, що він обов’язково знайде час, щоб поспілкуватися з приводу цієї заяви.

На сесії міської ради було порушено питання про будівництво поблизу будинків по вул. Тімірязєва 154, 156. Це викликало невдоволення мешканців. Під засідання в ході гострих дискусій було прийнято рішення зняти питання на довивчення.

Наступного дня народний депутат України Володимир Мельниченко спільно з міським головою Михайлом Сімашкевичем і депутатом міськради Василем Кобильником завітали до жителів цих будинків та запевнили, що ніякої багатоповерхівки без їхньої згоди не буде.

Вже вкотре на сесії міської ради звучало питання про перейменування вулиці Суворова. Депутат від ВО Свобода Геннадій Бенкендорф продовжує наполягати на включення цієї вулиці в список на перейменування, незважаючи на величезний супротив мешканців. Під час засідання проект рішення про включення вулиці Суворова до списку на перейменування не був навіть проголосований за основу. Проте мешканцям вулиці потрібно зберігати пильність оскільки в Геннадія Даниловича досить амбітні плани.

2ogoloshenya