Виставка присвячена мешканцям України, які пройшли нацистські концтабори відбудеться у Ратуші.

«Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» - це історії 30 людських доль за дротами 11 таборів Третього Рейху.

Проект був представлений в Києві 8 травня 2018 року — у день завершення Другої світової війни у Європі.

 

В основу цього науково-просвітницького проекту покладено матеріали, надані та опрацьовані Центром досліджень визвольного руху, Меморіальним комплексом Національний музей історії України у Другій світовій війні, Музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», Галузевим державним архівом СБУ, повідомляють у Кам'янець-Подільському державному історичному музеї заповіднику.

 

На 21 банері представлено матеріали про життя тридцяти колишніх українських в'язнів, які у період Другої світової перебували у концтаборах Третього Рейху.

 

Вихідці з України були і в Аушвіці, і в Бухенвальді, і в Дахау, і в Равенсбрюку, в інших концтаборах нацистської Німеччини. Вони розчинилися в морі інших національних груп: «росіян» (громадян СРСР), «поляків», «угорців», «румунів». Через те, що Україна не була незалежною, ми не знаємо, скільки наших співвітчизників пройшли нацистські «млини смерті». Але український вимір концтаборів ілюструють долі українських в’язнів.

 

Багато з них не примирилися з рабством. Вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, наважувалися на втечі, бунти й повстання, готові були пройти пішки тисячі кілометрів, аби повернутися на Батьківщину.

 

У матеріалах виставки є історії людей, яких «батьківщина» не приймала. Колишні в’язні нацизму в Радянському Союзі мусили пройти через доволі принизливу процедуру державної перевірки у фільтраційних таборах НКВС. За тими, хто пройшов полон, ще довго після війни зберігалися підозри.

 

Українці не тільки страждали; вояки від солдата до генерала, вони були серед визволителів Аушвіца – найбільшого табору, який став уособленням кривавої системи концентраційних таборів СС.

 

“В цій виставці — про те людське, що нездатна знищити жодна система. Про небайдужий погляд, розказану казку, простягнуту руку, розділений окраєць хліба. Про силу волі, віри і любові. Про перемогу надії. Про тріумф людини”, — зазначив Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті на відкритті виставки у Києві.

 

Виставка діятиме в Ратуші до 21 липня.

2ogoloshenya