З початком весни в лісах і парках активізуються кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі, роботі на присадибній ділянці, звичайній прогулянці в парку.

Про цих комах та хвороби, які вони несуть, розповіла лікар-інфекціоніст Кам'янець-Подільської міської поліклініки №1 Інна Петрівна Гайсенюк.

 

У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності – в квітні-травні та серпні-вересні.

Тільки протягом першого півріччя 2019 року на прийом до лікаря- інфекціоніста звернулось 55 міських жителів. У 10-ти із них була підтверджена хвороба Лайма (бореліоз).

Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило, їх менше в суху жарку погоду і більше в прохолодну, похмуру. Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць в грунт.

 

Як відбувається напад кліща?

Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці, в автобусі, якщо поряд є попутники, які повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

 

Куди найчастіше присмоктується кліщ?

Причепившись до одягу людини, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, у пахвах, в паховій області.

 

Чи можна не помітити напад кліща?

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), що часто для людини залишається не помітним.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу, буде легшее видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження.

 

Чому напад та укус кліща є небезпечним?

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. На території України кліщі переносять хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) кліщовий енцефаліт, туляремію серед людей, піроплазмоз серед собак. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

 

Ранні клінічні симптоми захворювання:

  • болючість, свербіння, набряк і почервоніння у місці присмоктування кліща;
  • відчуття стягування і порушення чутливості у місці укусу кліща;
  • помірний головний біль, загальна слабкість, нездужання, нудота;
  • підвищення температури тіла до 38 °С;
  • поява еритеми (почервоніння) шкіри у місці укусу кліща, часто у вигляді кільця; еритема може мігрувати по тілу;
  • регіонарний лімфаденіт;
  • можливі ригідність м’язів шиї, біль у м’язах і кістках, що мігрують, артралгія.

Після укусу кліщем необхідно терміново звернутися до лікаря, адже з місця покусу кліща інфекція розповсюджується з током крові у шкіру, обумовлюючи виникнення почервоніння, у внутрішні органи, де виникаютьзапальні і дистрофічні зміни, а в більш пізній термін хвороби вони проникають у суглоби, викликаючи розвиток артритів. У хворих, які не лікуються, борелії можуть зберігатися кілька років.

Прогноз сприятливий, не зважаючи на можливість тривалого перебігу хвороби. Але несвоєчасна діагностика призводить до хронічних форм захворювання (до 10% випадків), довготривалої непрацездатності, інвалідизації, а подекуди – і до летальних випадків.

 

Засоби особистого захисту від кліщів:

  • При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (ліс, хащі тощо), рекомендується одягатися у світлий однотонний з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, для того щоб було легшее помітити кліщів, що рухаються.
  • Голову слід покривати головним убором.
  • Само - та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 30 хв — 2 год. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежуються ділянки тіла, покриті волоссям.
  • Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільняти від сухої трави, гілок, хмизу у радіусі 20–25 м.
  • Після закінчення прогулянки слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, бажано випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому.
  • Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  • Рекомендується використовувати для захисту спеціальні репеленти.

 

Якщо кліщ присмоктався:

  • Необхідно звернутися до медичного закладу для видалення кліща та огляду лікарем, для визначення тактики вашого обстеження та лікування.
  • При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно:
  • Перший спосіб — повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Шляхом послідовних, повільних потягувань нитки то вправо, то вліво досягається повне вивільнення хоботка кліща з тіла людини.
  • Другий спосіб — кліща можна зняти пінцетом з широкими кінцями, обережно повертаючи його за годинниковою стрілкою.

 

  • Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

 

  • У жодному разі не можна розчавлювати кліща, щоб не занести у рану збудників хвороби, які можуть знаходитися в організмі кліща.

 

Видаленого живого кліща помістити у чистий скляний посуд, або іншу ємкість, закрити марлевою серветкою та доправити на лабораторне дослідження в СЕС. Далі кліщ транспортується в Хмельницьку вірусологічну лабораторію, вулиця Хроновського 12, ( лабораторія працює до 16 години). Дослідження проводиться платно. Також зразок можна віддати на дослідження в приватні лабораторії міста.

 

При виявленні борелій в кліщі або неможливості проведення дослідження кліща показана профілактика кліщового бореліозу антибіотиками – за призначенням лікаря.

Особі, яка була уражена кліщем, рекомендується проводити щоденну термометрію протягом 30 днів і стежити за самопочуттям, оглядати шкірні покриви. В разі підвищення температури чи виникнення почервоніння на шкірі зверніться до лікаря!

2ogoloshenya