Після того як стало відомо про те, що в Україні відбудуться позачергові вибори народних депутатів, в місцевих групах та на окремих персональних сторінках в мережі Facebook почали з'являтися ряд публікацій провокативного змісту.

Так зокрема, 11 червня 2019 року, колишня діячка партії "Сильна Україна", яку очолював побратим Януковича регіонал Сергій Тігіпко, а нині помічниця депутата міської ради від ВО "Свобода" Михайла Посітка й водночас працівниця прес-служби ПАТ "Гіпсовик" Ірина Шелепницька публікує допис в якому звертається до своїх колег з проханням висловити думку стосовно можливих кандидатів (імена яких вона чомусь сама й публікує) в депутати в одномандатному виборчому окрузі № 193.

Допис І.Шелепницької / Джерело: Facebook

Допис І.Шелепницької / Джерело: Facebook

Є логіка, чому І. Шелепницька серед можливих кандидатів опублікувала світлину діючого  народного депутата, адже не словом, а ділом Мельниченко доводить свою ефективність на посаді нардепа. Але досить необ'єктивним на наш погляд виглядає те, що в якості опонента Володимиру Мельниченку був представлений Михайло Посітко. Навіть на модний сьогодні вислів про те, що потрібні нові обличчя, він м'яко кажучи не тягне.

В цей же день подібну публікацію розмістила в одній із місцевих груп прихильниця ВО "Свобода" Людмила Шидей.

Допис Л.Шадей / Джерело: Facebook

Допис Л.Шадей / Джерело: Facebook

Ми вирішили  зачекати із поясненням причин такої раптової активності прихильників Михайла Посітка оскільки на наш погляд подібними публікаціями вони сподівалися  спровокувати штучні конфлікти в соціальних мережах. Тепер коли інтерес до теми різко впав, ми розповімо про ці політичні технології детальніше.  

ПРИЧИНИ АКТИВНОСТІ

Перший тур виборів Президента України показав вкрай низький рейтинг довіри до політичної сили ВО "Свобода". За даними ЦВК в територіальному виборчому окрузі №193 (місто Кам’янець-Подільський, Кам’янець-Подільський та Новоушицький райони) єдиного кандидата від націоналістів Руслана Кошулинського підтримали тільки 2.76 % (2 552 осіб з 92 156 осіб які взяли участь у голосуванні). В загальному рейтингу Р. Кошулинський (ВО "Свобода") зайняв скромне 8 місце.

Місцеві "свободівці" розуміючи, що з наближенням позачергових виборів до Верховної Ради в них відсутні будь які шанси, вирішили зайвий раз нагадати про себе. Використовуючи політичну технологію під назвою "Підтягування до лідера" за рахунок досягнень, популярності, та авторитету Володимира Мельниченка в якості його опонента "свободівці", по крайній мірі група підтримки в особі декількох з них, висунули Михайла Посітка. Останній маючи змогу реально впливати на життя міста, оскільки фактично є міським депутатом та представляє в міській раді цілу фракцію, чомусь будує своє політичне кредо на дрібних скандалах та на речах які абсолютно не шкодять діючій владі, а скоріше нейтралізують опозицію до неї.

Подібна технологія хоча й не є достатньо ефективною проте є одним зі способів мобілізації власних прихильників. Це підтверджується й тим, що під час створення провокативних дописів прихильниці Михайла Посітка просто вимагають не приділяти увагу реальним досягненням можливих на їх думку опонентів.

"Друзі, прохання не коментувати, не висловлюватися чому (підтримуєте кандидата – Ред.)";

"Будь ласка без зайвої балачки".

Із дописів прихильниць Михайла Посітка.

Таким чином можна зробити висновок, що І.Шелепницька  вимагає від своїх друзів повної бездумності. Хоча нічого дивного в цьому немає, адже порівнюючи досягнення Володимира Мельниченка та Михайла Посітка, щоб підтримувати останнього ймовірно дійсно необхідно не думати та не аналізувати. Націоналістів вчать виконувати, а не думати.

Досягнення Володимира Мельниченка за час його перебування на посаді народного депутата:  

  • Здійснено ремонт Кам'янець-Подільського міського будинку культури - 21 млн гривень
  • Здійснено капітальний ремонт "Тещиного язика" та вул. Північна в Кам'янці-Подільському – 186 млн гривень
  • Кам'янець-Подільський включено в проект "Безпечне місто" – 15 млн євро
  • Збудовану сучасну ТЕС – 15 млн 360 тис доларів.
  • В Кам'янці-Подільському та Новій Ушиці збудовано спортивні майданчики зі штучним покриттям 4 500 000 млн
  • Здійснено газифікацію 21 населеного пункту Кам'янеччини.
  • Профінансовано лікування важкохворих осіб за кордоном – більше 500 тис доларів.
  • Проведено ремонти навчальних закладів та їх матеріальна комплектація.
  • Облаштування дитячих майданчиків і т.д. і т.п.

"Досягнення" Михайла Посітка:

  • Лобіювання інтересів ПАТ "Гіпсовик". Підприємство отримало 500 тис гривень пільги зі сплати земельного податку на 2017 рік;
  • Несплата пайової участі – 80 тис гривень. Через маніпуляцію з документами;
  • Проведення щорічної смолоскипної ходи;
  • Відмова від голосування за бюджет Кам'янця-Подільського та змін до нього;
  • Приписування здобутків народного депутата України Володимира Мельниченка (встановлення дитячого майданчику в мікрорайоні Руські фільварки);
  • Перейменування вулиць;
  • Ухвалення міською радою рішення дев’ять разів на рік підіймати червоно-чорний прапор; ОУН біля адміністративного будинку Кам’янець-Подільської міської ради.

Аналізуючи досягнення представлених "свободівцями" кандидатів пригадується цитата одного із них:

"Не є робота депутата з власних кишень робити дороги асфальт тротуари. Робота депутата якраз полягає в тому, щоб залучати якомога більше і сприяти якомога краще інвестиціям до міського бюджету щоб ці кошти потім ішли на розвиток нашої громади".

Із виступу Михайла Посітка під час звіту фракції ВО "Свобода" в Кам'янець-Подільській міській раді 31.01.2019 року.

Завдяки роботі народного депутата Володимира Мельниченка за останні роки в наш округ було залучено мільйонні інвестиції, які були використані на розвиток громади. Незрозуміло лише чому Михайло Посітко та його прихильники, знаючи про суть роботи депутата, незадоволені роботою Володимира Мельниченка.

Хоча, навіть якщо аналізувати здобутки Володимира Мельниченка зі здобутками народних депутатів які представляли наш округ за роки Незалежності одразу стає зрозуміло, що за час своєї каденції Мельниченко зробив в рази більше для громади ніж всі його попередники разом взяті.

Досягнення депутатів

Досягнення колишніх депутатів

Підсумовуючи недолугі спроби "свободівців" зайвий раз нагадати про своє існування та за рахунок чужих справ мобілізувати власний електорат пригадується фото, яке використовувалося в рекламній кампанії одного із автомобільних брендів. На світлині зображено гепарда, який відмовляється брати участь в собачих перегонах.

"Nothing to prove" ("Не потрібно нічого доводити)"

Напис, який супроводжував світлину актуальний і в нашій ситуації "Nothing to prove" ("Не потрібно нічого доводити").

2ogoloshenya