“Хто свідомо труїв дітей? Ніхто!” Заступник Симчишина наполягає, що факту отруєння в НВО №1 не було

Заступник міського голови Хмельницького Михайло Кривак вважає, що  факту отруєння в НВО №1 не було.

Про це інформує "НГП".

“Я погоджуюся, коли кажуть, що в НВО №1 сталася ситуація. Це аж ніяк не отруєння. Тому що, отруєння – це свідоме доведення певних людей, дітей до хворобливого стану. Хто свідомо труїв дітей? Ніхто! Наприклад, я не вірю, що це золотистий стафілокок (саме цього збудника виявили епідеміологи і вірусологи – НГП). У це ж не вірять спеціалісти дитячої медицини. Коли приїхав (до Хмельницького – НГП) міністр освіти, я говорив йому: якби ви приїхали тиждень тому і привезли суперсучасну мобільну лабораторію, яка може виявляти різноманітні види бактерії та мікроорганізмів і визначили б, що стало причиною цієї ситуації. Тоді ми доземно вклонилися б і сказали: “Дякую”. Але наразі я не можу назвати причини”, – сказав посадовець в ефірі місцевого телеканалу.

Крім цього, пан Кривак відреагував на зауваження ведучої, стосовно того, що мер Олександр Симчишин особисто не висловлював позиції щодо ситуації довкола НВО №1.

“Що означає не було позиції міського голови? Я – заступник міського голови і якраз транслюю його позицію, яку було озвучено на брифінгах”, – зауважив він.

8-10 вересня до Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України надійшло 93 екстрених повідомлення на захворювання харчовою токсикоінфекцією та гастроентероколіти. Захворіли 92 дитини молодших класів НВО № 1 та 1 мама, котра заразилася контактно-побутовим шляхом від своєї хворої дитини.

Серед тих, хто занедужав, 15 лікуються у Хмельницькій інфекційній лікарні (14 дітей, 1 доросла) та 78 амбулаторно.

Станом на 13 вересня спалах розшифровано – встановлено джерело збудника інфекції (у 4 працівників персоналу харчоблоку із зіву/носа та калу виділено золотистий стафілокок).

Під час приготування їжі відбулося обсіменіння сировини та продуктів: із 12 зразків харчових продуктів у 3 стравах – золотистий стафілокок (паелья, шніцель та інші); із 60 змивів у 27 зразках – золотистий стафілокок.

14 вересня до Хмельницького прибула тимчасова міжвідомча комісія на чолі з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом.

"Саме тоді, коли держава докладає максимум зусиль та впроваджує наймасштабнішу реформу шкільного харчування в країні, недбалість окремих керівників закладів освіти й бездіяльність посадовців органів місцевого самоврядування ставлять під загрозу здоров’я дітей, їхніх батьків та освітян", – сказав Сергій Шкарлет.

За словами очільника Міністерства, така ситуація є неприйнятною. Тому будуть детально з’ясовуватися всі обставини та рівень відповідальності за це службових осіб. Відтак, з метою недопущення подібних випадків пан Міністр ініціював проведення комплексної перевірки всіх закладів освіти Хмельницької області щодо дотримання санітарного регламенту.

2ogoloshenya