Відмовився від огляду на стан сп’яніння: суд позбавив хмельничанина права керувати авто на 10 років та змусив сплатити 40 тис грн

Хмельницький апеляційний суд погодився із постановою місцевого суду щодо водія, який відмовився від огляду на стан наркотичного сп’яніння.

Жителя Хмельницького рішенням суду на 10 років позбавили права керувати авто. Також чоловік змушений буде сплатити 40,8 тис. грн штрафу.

Про це повідомляють у Хмельницькому апеляційному суді.

Хмельничанина визнано винним за ч. 3 ст. 130 КУпАП (відмова водія від проходження медичного огляду на стан наркотичного сп`яніння у встановленому законодавством порядку), котрий двічі протягом року піддавався адмінстягненню за цією ж статтею.

Як йдеться у повідомленні апеліцяйного суду,  близько п’ятої ранку 24 листопада 2020 року в м. Хмельницькому на вул. Західно-Окружна поліцейські зупинили автомобіль, водія якого запідозрили у перебуванні в стані наркотичного сп’яніння (звуженні зіниці очей, що не реагують на світло, неприродна блідість обличчя, виражене тремтіння пальців рук). Але від проходження медичного огляду у встановленому законодавством порядку він відмовився у присутності двох свідків.

Постанову місцевого суду про притягнення його до адмінвідповідальності оскаржував водій. Просив її скасувати, а справу щодо нього закрити за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення. На його думку, працівники поліції зупинили його без причини, підстав для проведення огляду на стан наркотичного сп’яніння не було, документу про направлення його на огляд, в якому б зазначались ознаки сп`яніння, у справі не має та й огляду на предмет виявлення у нього таких ознак поліцейські на місці зупинки не проводили.

Апеляційний суд зауважив, що відповідно до Інструкції № 1452/735, якщо є підстави вважати, що водій транспортного засобу перебуває у стані наркотичного сп`яніння, поліцейський направляє його до найближчого закладу охорони здоров`я, а не проводить огляд на місці зупинки.

«Так, як вбачається з наявного в матеріалах справи відеозапису, працівники поліції повідомили ОСОБА_1, що у них є підозра, що останній перебуває у стані сп`яніння. У зв`язку з цим, працівники поліції запропонували останньому пройти тест на стан наркотичного сп`яніння. Ознаки наркотичного сп`яніння, а саме: звужені зіниці, неприродна блідість обличчя, виражене тремтіння пальців рук, перераховані працівниками поліції в протоколі про адміністративне правопорушення», – ідеться в постанові апеляційного суду.

Водій відмовився пройти огляд на стан наркоттчного сп’яніння, відповідно і не було складено направлення на такий огляд, - додають в апеляційному суді.

При цьому водія вже двічі за рік суд притягував до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у нетверезому стані.

фото ілюстративне

2ogoloshenya