На Хмельниччині археологи знайшли скіфське поселення (ФОТО)

У місті Городок на Хмельниччині археологи під час розкопок виявили поселення ранньоскіфського часу.

За інформацією, поселення датується VII ст. до н.е.

Там є залишки зруйнованого кам’яного замку та унікальні кахлі, пише Укрінформ.

Наголошується, що це визначна знахідка – незруйнований шар ранньоскіфського часу, виявлений під дзвіницею костелу святої Анни.

Разом із керамікою ранньоскіфського часу науковці виявили фрагмент рибальського грузила на сітку. Це цікавий факт, що 2300 років тому там, де пізніше з’явилася дзвіниця костелу святої Анни, жили люди і ловили рибу ще до Геродота.

Археологи також виявили в Городку залишки кам’яного замку другої половини ХІІІ-ХIV ст. При цьому, залишається відкритим питання, коли це укріплення стало кам’яним.

За словами кандидата історичних наук і керівника Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції Павла Нечитайла, замок розібрали фактично до фундаменту, але збереглись деякі фрагменти стін, які разом із частинами фундаментів сягають понад 2 метри.

Як зазначив археолог, на гербі Городка зображений кам’яний мур і очевидно саме його знайшли під час цьогорічної експедиції.

Окрім того, археологи дослідили печеру змішаного походження, в якій була природна частина, котру пізніше розширили вже люди. Її розчистили і зробили більш придатною для туристичного використання. У перспективі печеру можна досліджувати й далі.

2ogoloshenya