На Хмельниччині у 2021 році вже закрили 25 освітніх закладів.

Про це розповіла директорка департаменту освіти, науки, молоді та спорту Олена Лошанюк. За її словами, кожна громада самостійно визначає необхідну кількість шкіл у ній.

Як переобладнують приміщення закритих навчальних закладів та у якій громаді з приміщення школи створили "Мистецький простір", розповіли журналісти Суспільного.

Пашковецька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів з 2018 року призупинила навчальний процес. Спеціаліст з питань освіти та культури Лісогринівецької територіальної громади Леонід Купельський пояснює причину:"Відбувся процес оптимізації закладів освіти, і вона, як філія Лісовогринівецького ліцею, налічувала станом на 1 вересня 2018 року три учня. Тоді вчителі самі сказали, що не буде цього навчання для трьох учнів, тому було домовлено, що ми призупиняємо навчання".

Наразі приміщення колишньої школи не використовується три роки. Леонід Купельський каже: у майбутньому тут планують зробити осередок для молоді.

"Щоб були комп’ютери, можливо, не в кожного є Інтернет в будинку і комп’ютер. Якщо є якась інформація, або провести вільний час, то можна прийти сюди. Бо магазинам чи іншим підприємствам здавати не можна навчальні заклади", - каже Леонід Купельський.

Мати вісьмох дітей Тетяна розповідає: до закриття школи четверо з її дітей закінчили заклад. Нині ще двоє навчаються за 4 кілометри від села, у Стуфчинцях. Дістаються туди автобусом.

Ще один навчальний заклад, який реорганізували - це Лісовогринівецький ліцей, каже Леонід Купельський. Додає: наразі у ньому навчається 204 учня.

" У 2019 році за допомогою процесу децентралізації було виділено кошти освітньої субвенції на оснащення кабінетів хімії, фізики, біології, географії. Точної цифри не пам’ятаю, але близько одного мільйона гривень. І ми дали новий освітній простір нашим учням", - каже Леонід Купельський.

Після утворення Хмельницької територіальної громади навчальних закладів не закривали, говорить директорка департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради Надія Балабуст. Додає, наразі у місті будується нова школа, яку здати в експлуатацію планують цього року.

"Це школа на вулиці Залізняка, 32, що у місті Хмельницькому. Поки що потреби будувати в нас немає, всі заклади, які знаходяться в межах громади, заповнені на повну потужність", - додає посадовиця.

Приклад використання приміщень старих закритих шкіл – 40-річна будівля навчального закладу у селі Гораївка Староушицької тергромади. Саме тут облаштовують "Мистецький простір".

Його організатор Андрій Зоін каже: село Гораївка територіально знаходиться найближче до Бакоти – популярного місця серед туристів з усієї України. Та воно не має облаштованої зони для відпочинку. Тому з’явилась ідея створення "Мистецького простору".

"Ми вирішили за допомогою митців та мистецтва привернути увагу, розрекламувати це місце. Бакота унікальна за своїм кліматом. Тут є печерний скельний монастир. Люди їдуть сюди тому, що тут є якась енергетика в повітрі", - каже Андрій Зоін.

В іншому корпусі школи, якому 100 років, облаштують хостел. Тут частково переобладнали колишні авдиторії, встановили рукомийники та туалети. Ремонт робитимуть власними силами, з залученнями волонтерів, додає організатор. Гроші збирали онлайн.

"Ми очікуємо гроші від спільнокошт. Ми там зібрали 100 тисяч, і коли нам їх дадуть, ми тут почнем робити ремонт. Фонд "Відродження" має нам подвоїти суму. Грубо кажучи, 200 буде. Звичайно, їх не достатньо, тому що для того, щоб привести це приміщення повністю до ладу, треба декілька мільйонів. Але немає сенсу приводити це приміщення повністю до ладу, головне, щоб воно мало вигляд, була вода, 220 і каналізація. Решту ми будемо робити поступово", - розповідає Андрій Зоін.

Додає, завершити ремонт планують до кінця серпня.

2ogoloshenya