У «Хмельницькгаз Збуті» заперечили можливість розбавлення газу домішками

В соціальних мережах жителі Хмельниччини обурились якістю газу. Мовляв, змушені сплачувати за газ, який ледве горить та й полуммя не синього, а жовтуватого кольору. Чи не розбавляють газ запитали у "Хмельницькгаз збуті".

Технічні фахівці компанії заперечують можливість розбавлення газу домішками і стверджують, що це дуже небезпечно та економічно недоцільно.

Називають декілька факторів:

- додавання в газову систему кисню може призвести до вибуху газоповітряної суміші;

- додавання інертного азоту призводить до відриву полум’я, і як наслідок – переривання процесу горіння, що створює велику небезпеку для споживачів;

- для закачування в газотранспортну систему стороннього газу потрібно мати спеціальне компресорне обладнання, якого у газовиків немає;

- сторонній газ для підмішування, наприклад, азот, коштує дорожче природного газу.

Відтак, на думку технічних спеціалістів, колір полум’я, яким горить газ, залежить більше не від самого газу, а від умов, у яких він спалюється.  Зокрема, від неправильної експлуатації газових приладів.

«Наприклад, якщо газовий пальник на плиті давно не чищений та засмічений, знижується подача газу і зростає час, необхідний на підігрів води», – зауважують в «Хмельницькгаз Збуті».

Також однією з причин погіршення якості газу називають недостатньо провітрюване приміщення. Внаслідок зниження концентрації кисню і підвищення концентрації вуглекислого газу зростають витрати блакитного палива і збільшується час нагрівання води.

Підвищена вологість у приміщенні теж може впливати на якість газу, вважають фахівці компанії.

Запевняють, що увесь газ, який постачає ТОВ «Хмельницькгаз Збут», калорійний та якісний. А причиною його погіршення може бути технічний стан трубопроводів, за які відповідальність несе облгаз.

«Проте іноді, на жаль, крім згаданих причин, залишає бажати кращого технічний стан трубопроводів, а це вже зона відповідальності оператора газотранспортної мережі та облгазів. Адже за якість блакитного палива за законом відповідає не постачальник («Хмельницькгаз Збут»), а саме оператор газотранспортної системи України», – зауважили в товаристві.

Як же діяти в цій ситуації споживачеві?

Спочатку варто подивитися, чи не забруднена газова плита. Для цього потрібно почистити сопло пальника, в такому разі  краще скористатися послугами газової служби «104». Також корисно провітрювати квартиру, це може допомогти вирішити проблему низької якості газу.

Якщо ж всі ці заходи не принесли очікуваного ефекту, причина поганого горіння газу полягає в недостатньому тиску в системі. За цей процес також відповідає облгаз.

Джерело: ХМ-Інсайд

2ogoloshenya