Жителів 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС позбавили пільг на електрику

Із 1 січня для мешканців 30-кілометрової зони Хмельницької атомної електростанції та інших АЕС країни припиняє діяти 30% знижки на електроенергію.

Про це йдеться у матеріалі «Економічної правди» з посиланням на постанову Кабінету Міністрів та інформацію компанії-постачальника електроенергії YASNO.

З 1 січня 2021 року Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/кВт.год для населення на перші 100 кВт-год. Уряд встановив фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн-кВт.год.

Так само для будинків з електроопаленням зросли з 90 коп за кВт-год за перші 3000 кВт-год до 1,68 грн-кВт.год

Тарифи на електроенергію для населення не переглядали з березня 2017 року

Утім з початком нового року окремі категорії населення можуть зазнати ще більших втрат. Йдеться, зокрема про жителів міст, розташованих поблизу атомних електростанцій.

Відтак, після урядових змін наприкінці року тариф на електрику для населення зріс у 1,87 раза, а для мешканців 30-кілометрових зон АЕС – у 2,67 раза.

Чому 30-кілометровій зоні біля АЕС дали пільги на електрику

Після аварії на Чорнобильській АЕС експертиза Міжнародного агентства з атомної енергії винесла свій вердикт: причиною трагедії стала відсутність культури безпеки. В незалежній Україні ці уроки добре засвоїли та стали приділяти цьому питанню особливу увагу.

Сьогодні керівництво атомних електростанцій зобов’язане тримати нерозривний контакт з жителями 30-кілометрових зон навколо АЕС та проводити екологічні, інформаційні та безпекові заходи, щоб відповідати міжнародним екологічним стандартам.

І хоча атомні станції намагаються мінімізувати вплив виробництва на населення, екологи вважають, що ризик постраждати від потенційної аварії на АЕС завжди існує, а пільги – це своєрідна компенсація ризику.

В Україні наразі працює чотири атомні електростанції: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська. В їх 30-кілометрових зонах проживають сотні тисяч людей. Хмельницька АЕС охоплює частину населених пунктів Шепетівського, Ізяславського, Славутського (включно з містом Нетішин) та Білогірського районів.

Хто регулює пільгові тарифи

Пільги для українців в 30-кілометрових зонах АЕС закріплені в 12 статті закону "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку". Серед цих пільг прописане право на особливий тариф на електроенергію.

Регулювати пільговий тариф мав би закон "Про електроенергетику", однак він втратив чинність з середини 2019 року.

До грудня 2020 року люди мали пільги завдяки рішенню Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Утім з набуттям чинності нової постанови Кабміну пільгові тарифи припинили дію.

Після перехідного періоду ціноутворення регулюватиме закон "Про ринок електричної енергії", в якому також про пільги немає жодного слова.

2ogoloshenya