«Хмельницькгаз» попереджає про загрозу відключення газопостачання в новостворених ОТГ

1 січня 2021 року втратять чинність договори на розподіл природного газу з низкою виконавчих органів місцевих рад. Їх правонаступники досі не уклали відповідні договори з Оператором ГРМ («Хмельницькгазом»). Це ставить під загрозу постачання газу до бюджетних установ у 2021  році.

Так, станом на 28 грудня, АТ «Хмельницькгаз»  через інформаційну платформу Оператора ГТС отримало повідомлення на відключення  315 об’єктів соціально-побутового призначення та бюджетних установ у зв’язку з відсутністю постачальника газу на ці об’єкти з 1 січня 2021 року.

Дана ситуація виникла у зв’язку з тим, що 17 листопада було внесено зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Ними визначено  порядок закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України.

«Переконливо просимо терміново заключити договори на розподіл природного газу, - інформує комерційний директор Олександр Надольний.  -  Адже, згідно Кодексу газорозподільних систем, установи, які не матимуть договору на розподіл газу і не будуть закріплені за жодним постачальником мають самостійно припинити споживання газу. Тож якщо відповідні договори  не будуть укладені вчасно, АТ "Хмельницькгаз" з 1 січня змушений буде припинити розподіл природного газу на об’єкти соціально-побутового призначення та бюджетної сфери області».

На початку 2021 року відбудуться зміни в адміністративно-територіальному устрої Хмельниччини. Низка сільських, селищних та міських рад будуть реорганізовані. Їхні виконавчі органи припинять функціонування як юридичні особи. Відповідно, не діятимуть  діючі угоди на розподіл  та постачання газу. Це ставить під загрозу газопостачання закладів бюджетної сфери в осінньо-зимовий період, в тому числі дитячих дошкільних закладів та лікарень.

АТ «Хмельницькгаз» з 1 січня змушений буде припинити розподіл природного газу на об’єкти соціально-побутового призначення та бюджетної сфери у разі неукладення вчасно відповідних договорів.

Тож відповідно до положень Кодексу газорозподільних систем,  установи, які не матимуть договору на розподіл газу і не будуть закріплені за жодним постачальником, мають самостійно припинити споживання газу.

Щоб запобігти подібній ситуації, АТ «Хмельницькгаз» попередньо  звернувся з офіційними листами до Прем'єр-міністра України, РНБО, Міністерства розвитку громад і територій, обласної та районних державних адміністрацій.

Відтак, газорозподільна компанія закликає всі органи державної і виконавчої влади максимально сприяти укладанню договорів на розподіл природного газу новими виконавчими органами місцевих рад та включення бюджетних установ до реєстру споживачів будь-якого постачальника.

2ogoloshenya