Винахід хмельничан, який міг би рятувати людей від удушення чадним газом, в Україні не використовують

Немає потрібних дозволів та не внесені відповідні зміни до нормативних документів.

Ще майже десять років тому четверо інженерів одного з хмельницьких приватних підприємств з виробництва електроніки першими в світі розробили й виготовили бездротову систему моніторингу витоку газу з назвою «Цербер». У 2012-му році конструктори запатентували свій винахід, розповідає інженер та директор підприємства Костянтин Агєєв у сюжеті Суспільного.

За його словами, перед тим, як отримати патент, їхній винахід півроку перевіряли, в тому числі на патентну чистоту - чи не вкрали хмельницькі конструктори ідею. На той час аналогів системі «Цербер» у світі не було.

Утім, унікальний винахід, який міг би врятувати не одне життя, в Україні досі не використовують, каже інженер-енергетик з Хмельницького Володимир Ващук. Вісім років тому його зацікавила розробка колег, і він досі переконаний – для наших житлових будинків вона вкрай потрібна.

«Чадний газ ще називають лагідним вбивцею. Адже він не має кольору, без запаху. Людина просто засинає, і помирає. Тому ось ця система «Цербер» - це порятунок від таких випадків, коли є витік газу СО. Вона могла б врятувати багатьох людей від смерті», - розповідає Володимир Ващук.

Система «Цербер» працює просто, пояснює інженер-конструктор та програміст підприємства, де вона була розроблена, Владислав Гоцалюк.

«Якщо в одній квартирі відбувається витік газу, наприклад, метану, система спрацьовує та посилає сигнал на клапан. Перекривається клапан в квартирі. Якщо концентрація газу продовжує рости, іде сигнал на клапан газового стояка, тобто, перекривається клапан по всьому під’їзді. Якщо ж витік газу продовжує рости, іде сигнал на магістральний клапан, тобто, відключається газ в усьому будинку», - каже Владислав Гоцалюк.

Додає: для українських споживачів газу цей винахід однозначно новий, тому що тут присутня інтерактивність.

Систему «Цербер» випробовували в лабораторії підприємства. Метан і чадний газ «Цербер» вловлює за вмісту в повітрі у менш ніж пів відсотка, каже директор підприємства Костянтин Агєєв. Та додає: 4,4% метану в повітрі – це уже вибухонебезпечна суміш.

Інженер-енергетик Володимир Ващук продовжує: безпроводова автоматична система вловлювання газу й оповіщення щонайменше восьми абонентів про витік газу за певною адресою зацікавила кілька років тому не тільки його.

«Вона розроблялася під урядові програми, вирішувалось значне фінансування, щоб обладнати системою безпеки газові господарства в усій Україні. Однак, уряди мінялись, фінансування зникало, і наша розробка так і залишилася незастосованою в Україні», - каже Володимир Ващук.

За словами Костянтина Агєєва, їхню систему приїжджали моніторити конструктори з Великобританії, Чехії, Ірану. Минулого року вони уклали угоду на поставку певної партії «Цербера» з Киргизією.

«У Середній Азії встановлення таких систем задля безпеки користувачів природного газу вже 5 років як обов`язкове. Газ в приміщення не запускають, поки воно не буде обладнано системою безпеки», - пояснює Володимир Ващук.

Встановлювати такі системи, говорить Владислав Гоцалюк, можна було б і в помешканнях українців.

«Ця система може встановлюватися як в нових, так і в старих домах. Вона ще й зручна тим, що не потрібно прокладати проводку - зв'язок між клапанами бездротовий», - пояснює Владислав Гоцалюк.

Однак для встановлення та використання системи «Цербер» , каже Володимир Ващук, потрібні дозволи.

«Без внесення змін у нормативні документи з експлуатації газового господарства, цю систему самостійно у приміщеннях встановлювати не можна», - каже інженер-енергетик.

Вісім років тому, коли інженери патентували свій винахід, аналогів «Церберу» не було, говорить Костянтин Агєєв. Та додає: в минулому році на ринку з`явилися китайські розробки. За його словами, киргизські партнери випробували їх та – відмовилися, адже через місяць складові китайських систем почали виходити з ладу.

2ogoloshenya