Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Стало відомо, чому масово гине риба на Дністровському водосховищі

Тиждень тому на Дністровському водосховищі в межах Сокирянського району Чернівецької області зафіксовано масову загибель окуня.

Також, 23 жовтня Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області виявлено факт загибелі риби на річці Дністер, поблизу села Рудківці, що у Новоушицькому районі.

В Дністрі на Хмельниччині масово гине риба - Вечірній Кам'янець

Загиблу рибу відправили на дослідження до Інституту рибного господарства НААН України.

Результати досліджень показали, що при зовнішньому огляді виявили ураження окуня постодиплостомозом (чорно-плямиста хвороба). Збудником даного захворювання є метацеркарії Posthodiplostomum sp.

Найбільш чутливі до захворювання молодь риб (мальки та цьоголітки). Під дією паразиту молодь риби виснажується та тримається біля поверхні води. Хвора риба значно відстає у рості і при високій інтенсивності інвазії гине і часто стає легкою здобиччю для рибоїдних птахів. Крім того, уражена паразитами риба немає захисної функції, слабшає і в комплексі вона додатково уражається і обростає грибком.

Постодиплостомоз реєструється у більш ніж 60 видів прісноводних риб (короп, лящ, окунь, плітка, тарань, товстолоб, головень, підуст та ін.) Хвороба реєструється як у природних водоймах так і у ставкових господарствах.

При вживанні людиною хворої риби постодиплостомозом існує ймовірність заразитися глистяною інфекцією. Проте при правильній обробці і приготуванні таке зараження малоймовірне.

Джерело: Молодий Буковинець

2ogoloshenya