Аграрії Хмельниччини потрапили у трійку лідерів індексу агроефективності областей України

Про це йдеться у дослідженні АgroPortal.ua, проведеного у партнерстві з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» та «Лейбніц-інститутом аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою ІАМО (Німеччина), щодо ефективності ведення сільського господарства в областях України, повідомляє Хмельницька ОДА.

В основу рейтингу ефективності областей лягли дані  фінансової звітності на рівні сільськогосподарських підприємств за 2019 рік. Для складання рейтингу було зроблено розрахунок загальноприйнятих у фінансовому середовищі показників рентабельності.

ROS (return on sales) – співвідношення прибутку/ збитку до оподаткування до виручки від реалізації продукції) показник ефективності говорить про те, наскільки ефективно підприємства виробляють свою основну продукцію, і дає можливість оцінити інвестиційний потенціал підприємств, їх здатність виплачувати дивіденди або погашати заборгованості.

За показниками ROS найбільш успішним регіоном України в 2019 році була Полтавська область з медіанним показником 12,5%. За нею йдуть Запорізька та Волинська області з показниками 12,4% і 11,5%, Миколаївська – 11.1%,  Хмельницька область з показником – 11.0%.

Показник ROA (return on assets )– це індикатор ефективності використання основних засобів підприємства для отримання доходу, показує наскільки ефективно компанія конвертує інвестовані кошти в прибуток.

За результатами 2019 р. найбільш успішним регіоном України за показником  ROA була Миколаївська область з медіанним значенням 14,0%. На другому  місці опинилась Хмельницька область (10,4%) та Кіровоградська (10,3%).

Показник ROЕ (return on equity)- оцінює ефективність використання власного капіталу, тобто чистих активів підприємства без урахування заборгованості. Найкращий показник був в Миколаївській області – 18%, за якою розташувалася Полтавська (16%) та Хмельницька (15%) області.

 

Джерело: НГП

2ogoloshenya