Заробітки на преміях: суд продовжив відсторонення від посад чотирьох посадовців обласного Пенсійного фонду

Хмельницький міськрайонний суд задовольнив ряд клопотань прокурора відділу Хмельницької обласної прокуратури Сергія Лисюка щодо продовження строку відсторонення від посад чотирьох посадовці обласного Пенсійного фонду, підозрюваних у привласненні та розтраті майна (ч.3 ст.191 ККУ).

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

До 7 листопада цього року від займаних посад відсторонені начальник обласного Пенсійного фонду Ольга Заярнюк, начальник фінансово-економічного управління і головного бухгалтера Лариса Мельник, начальник управління обслуговування громадян Наталія Дубчак, начальник управління застосування пенсійного законодавства Оксана Теляча.

Крім цього, суд продовжив для трьох підозрюваних Заярнюк, Мельник і  Дубчак виконання обов`язків під час застосування до них запобіжного заходу у вигляді грошової застави. Кожна з них внесла застави на суми 168160 грн, 168160 грн і 65910 грн, відповідно.

Натомість до пані Телячої обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 23 год. 00 хв. до 6 год. 00 хв. наступного дня.

Нагадаємо, керівниця установи у попередній змові з головним бухгалтером ГУ Пенсійного фонду розробили злочинний план з систематичного привласнення бюджетних коштів, виділених для преміювання своїх підлеглих шляхом преміювання лише тих працівників, які погодяться на повернення на користь вказаних посадовців частини отриманих премій.

Головний бухгалтер контролювала нарахування премій, і через керівників районних підрозділів сигналізувала, яку частину доведеться повернути. Для перевезення готівки використовували водія обласного Пенсійного фонду, який у районах забирав конверти з грошима, відрахованих з премій підлеглих і віз до Хмельницького.

За відомостями правоохоронців, протягом 29-30 червня 2020 року бухгалтер отримала з районів 107,1 тис. грн, які передала начальниці обласного ПФ. Фактично це була частина сум премій, нарахованих за червень.

Протягом 3-7 серпня спільниця керівника установи одержала з районів 104,6 тис. грн у вигляді частини премій за липень. У подальшому 7 серпня вона відрахувала собі 30,6 тис. грн “преміальних”, а решту (74 тис. грн) передала своїй начальниці. Того ж дня їх викрили та затримали правоохоронці.

Під час обшуку робочого кабінету начальниці обласного Пенсійного фонду, який тривав майже шість годин, вилучено 74 тис. грн і 29 тис. євро.

 

Джерело: НГП

2ogoloshenya