На Хмельниччині кожен п’ятий споживач жодного разу не сплатив за доставку газу

Загальна сума неплатежів домогосподарств Хмельниччини за отримані послуги з доставки блакитного палива  є критичною -  близько 19 млн.грн.

 

Про непросту та небезпечну  ситуацію з боргами напередодні опалювального періоду, нищівний вплив заборгованості на безпечну та безаварійну доставку газу до кожного споживача – в розмові з комерційним директором АТ «Хмельницькгаз» Олександром Надольним.

Яку заборгованість мають споживачі за отримані послуги з доставки газу?

На жаль,  нині   клієнти-побутові споживачів  не сплатили АТ «Хмельницькгаз» за отримані послуги з доставки газу  19 млн.грн. Окрім того, ще 25, 6 млн. грн. боргують за доставку газу інші категорії клієнтів. Тож загальний борг  уже перевищив 48 мільйонів!

Дуже прикро, що  кожен дев’ятий споживач  нашої області жодного разу з початку року не розрахувався за розподіл газу, а кожен п’ятий   - затримує оплату на 2-3 місяці. Такі несвоєчасні розрахунки паралізують роботу стратегічного підприємства та не дають можливості повноцінно проводити першочергові роботи  для безперебійної доставки газу та на повну готуватися до проходження опалювального періоду.

Однак, насамперед, я  хочу подякувати нашим дисциплінованим клієнтам за розуміння та вчасну систематичну оплату до 20 числа щомісяця. Адже, оплата доставки  – це інвестиція кожного з нас у свою безпеку та комфорт,  які наші  газовики забезпечують у цілодобовому режимі без свят та вихідних. 

Давайте нагадаємо,  які ж саме послуги отримує споживач, сплачуючи за доставку газу?

Зауважу, що кошти, які сплачують клієнти  за доставку – головне джерело функціонування газорозподільної компанії, встановлене державою.  Тож,  по-перше, – це цілодобова робота екстреної служби 104 і можливість споживача звернутися на 104, аби попередити аварійну ситуацію. Також  це щоденне обслуговування суттєво зношеної  газорозподільної системи Хмельницької області, яка має протяжність майже 18 тис.км. Крім того,  контроль, ремонти та модернізація кількох  тисяч газорегулюючого обладнання, підтримання та регулювання  необхідного тиску газу в мережі, аби блакитне паливо надійшло до споживача.

Як бачите,  доставка газу – це складний технологічний процес, який проходить тисячі  кілометрів, щоб кожен споживач міг будь-коли ввімкнути конфорку і отримати газ.  І саме за цим стоїть, на перший погляд,  невидима, але така відповідальна робота нашого колективу. Тому – це ще й безпека кожного з нас, адже газ – це вибухонебезпечна речовина. Тож люди платять не за труби, які нібито проклали самі (дехто досі помилково так вважає), а за ремонти, модернізацію, підтримку газових мереж у технічно справному стані та можливість у будь-яку пору доби мати газ.

Також, ці кошти йдуть на встановлення та ремонт лічильників, їх повірку, роботу Контакт-центрів та дистанційних сервісів. Однак, цих надходжень критично не вистачає.

На щастя, наші споживачі  не відчувають перебоїв з газом, як це можливо зі світлом.

Як працюєте з боржниками?

Намагаємось достукатися до кожного споживача, йдемо назустріч, працюємо індивідуально. Однак в  умовах, які нині склалися, ми часом вимушені вдаватися і до крайніх заходів. Тому боржникам  надсилаємо  досудові попередження  про необхідність сплатити за надану послугу.

Чи мають борги отримувачі субсидій?

Так. На жаль, активно нарощують борги і отримувачі субсидій, використовуючи державні кошти не за призначенням. Тому ми передаємо до управлінь соцзахисту списки споживачів-неплатників із боргами більше трьох місяців. Адже разі неоплати цієї заборгованості житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься.

Скажіть, чи споживачі завжди сплачували за доставку, чи це якийсь новий особливий платіж?

Дякую за запитання. Ні, звичайно! Це не новий платіж, адже плата за розподіл (доставку) газу завжди була в рахунку, який отримували усі споживачі з моменту газифікації своєї оселі. Раніше ці кошти були включені у вартість кубометру газу. І лише з початку 2020 року, в зв’язку з реформуванням ринку газу в Україні, цю плату винесено в окрему квитанцію – як окрему послугу для кожного користувача газу. Тому  дві окремі компанії – два окремі рахунки. За доставку та за газ як товар. Тож  нічого нового, жодних додаткових плат.

Зараз ми перебуваємо в складних умовах світової пандемії. Як працює ваше підприємство? Чи припиняли ви подачу газу споживачам?

Ні. Жодного дня наші споживачі не відчули будь-якого дискомфорту через відсутність газу. Адже ми – соціально відповідальна компанія, яка забезпечує життєвонеобхідні послуги. Водночас, держава прийняла закон, яким забороняє здійснювати відключення від газопостачання побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. І люди, на жаль, сприйняли мораторій  як можливість зовсім не платити. Одначе, борги ніхто не скасовував, тож оплатити отримані послуги – це обов’язок кожного споживача.  

Як можна оплатити доставку з дому, аби не наражатися на інфекційну небезпеку?

Зручно платити за розподіл можна за допомогою онлайн-сервісів 104.ua. Найпопулярніші серед споживачів газу – вайбер-бот 7104, Особистий кабінет, повна інформація про які є на нашому офіційному сайті та сторінці у Фейсбук.   

А ще – можна звертатися до Контакт-центру (067) 01 14 104, (0382) 742 104 та отримати консультацію щодо заборгованості, а також зареєструватися у наших онлайн-сервісах.

Тому переконливо звертаюся до кожного споживача: знайдіть, будь ласка, можливість погасити борги, адже це  не припустимо, оскільки загрожує як стабільності  отримання послуги, так і  безпеку кожного з нас.

 

2ogoloshenya