Хворих на COVID-19 хмельничан планують лікувати у тубдиспансері, проте заклад не готовий прийняти пацієнтів

У Хмельницькому на 90 відсотків завантажені медичні заклади, які лікують хворих з діагнозом COVID-19. За потреби, хворих з коронавірусною інфекцією лікуватимуть на базі обласного протитуберкульозного диспансеру.

Про це повідомив перший заступник голови Хмельницької ОДА Роман Примуш, пише Суспільне.

За його словами, у Хмельницькому планують розгорнути ще один корпус міської лікарні, а саме терапевтичне відділення. Додає, що це додатково 30 ліжкомісць.

"Звісно терапевт не буде лікувати хворих з коронавірусною інфекцією. Туди будуть залучатися спеціалісти з інших закладів. Можливо з обласної лікарні", - каже Роман Примуш.

Також, за словами Романа Примуша, пік захворюваності на коронавірусну інфекцію на Хмельниччині очікують взимку.

"Ми продовжуємо нарощувати кількість тестувань. Фактично, за вихідні, проведено майже дві тисячі тестувань. Кількість тестувань, які ми проводимо щодня зростає. Понад 1000 за добу. Тому власне і відсоток виявлення зростає", - говорить посадовець.

Попри плани Хмельницької ОДА, Хмельницький обласний туберкульозний диспансер не готовий до прийняття хворих на коронавірусну інфекцію.

Про це в ефірі Українського радіо "Поділля центр" розповів заступник директора з медичної частини Микола Гончарук.

За його словами, у медичному закладі, у зв'язку з реформуванням, відбулося скорочення ліжкового фонду та медичного персоналу. Додає, що впродовж 2020 року у закладі було скорочено понад сто працівників.

"Зараз заклад не має достатньої кількості людей, для того, щоб розгорнути на базі тубдиспансеру стаціонар на для лікування хворих з діагнозом COVID-19. Також у закладі на даний час вакантних посад медпрацівників немає", - зазначив Микола Гончарук.

Додає, що на четвертому поверсі де обладнана система подачі кисню, заклад може розмістити 27 хворих.

"Але для того, щоб хворих підняти на верх, немає ліфта. Крім того, заклад не забезпечений достатньою кількістю кисневих балонів. Зараз до нашої систем ми можемо під'єднати два балони кисню на 27 осіб, його вистачить менше ніж на годину", - каже Микола Гончарук.

Також, за його словами, закладу буде важко укласти пакет з НСЗУ для надання фінансової допомоги хворим на COVID-19.

"У них є певні вимоги, щоб заключити цю угоду. За їхніми стандартами заклад має мати чотири апарати ШВЛ середнього класу, а у нас є тільки два апарати низького класу. Найпростіше — привезти сюди людей і залишити", - каже заступник директора тубдиспансеру.

Під час ефіру перший заступник голови ОДА Роман Примуш розповів, що на підготовку закладу до приймання хворих на коронавірус, потрібно близько місяця.

"У Хмельницькій області до початку епідсезону у нас жоден заклад не був готовий до надання допомоги хворим на COVID-19", - сказав Роман Примуш. Додає, що в області з серпня місяця, майже у десять раз збільшилася кількість захворювань на коронавірусну інфекцію.

"Звичайно ми готуємо до розгортання нові заклади. Ми зараз розглядаємо і протитуберкульозний диспансер і інші заклади, які можуть бути розгорнутими під COVID. У нас є місця, які ми можемо ще заповнити, але ми працюємо на випередження", - каже Роман Примуш.

За його словами, на Хмельниччині будуть розгортатися заклади, у яких є медичний персонал і відповідне медичне обладнання, для надання повного та якісного лікування хворим на коронавірусну інфекцію.

2ogoloshenya