До Меджибожа з'їжджаються паломники на святкування іудейського нового року

До Меджибожа, де поховано засновника хасидизму Баал-Шем-Това, з'їжджаються паломники на святкування іудейського нового року Рош-ха-Шана, яке цьогоріч припало з 18 по 21 вересня. Через карантин в’їзд паломників обмежено.

Про це  розповіла секретарка Меджибізької селищної ради Валентина Бацевич, пише Суспільне.

На могилу засновник хасидизму Ісраель Баал –Шем-Това, протягом року приїздять помолитися іудеї зі всього світу. І якраз зараз під час мошни, днів які передують єврейському Новому року, сюди почали навідуються паломники, - розповідає місцева жителька Валентина Кожуховська.

Секретарка Меджибізької селищної ради Валентина Бацевич, яка виконує обов’язки голови селищної ради, говорить, депутати селищної ради в органів влади просили письмово заборонити в’їзд в серпні – вересні. Каже, відповідь отримали тільки від обласної ради.

"Також ми звернулися до їхнього керівника, Нахмана, щоб він обмежив в'їзд. Обласна рада, нам дала відповідь, що президент дав вказівку, щоб ті люди, які були зареєстровані, а це три тисячі осіб", - розповідає Валентина.

Голова Хмельницької обласної іудейської релігійної громади Олександр Файнгольд так коментує ранній приїзд хасидів до селища.

"Ці всі дні, це дні трепету, які наближають нас до Нового року. У ці дні підготовки заведено, відвідувати могили праведників", - каже Олександр Файнгольд.

Стосовно Меджибожа говорить, що тут все спокійно проходить і дотримуються повністю всіх карантинних обмежень.

"Люди, які приїжджають, ходять в масках, тут дотримуються вимог, навіть якщо сідають за стіл, відстань між людьми. Ми настояли на тому, щоб сидіти на відкритому повітрі, щоб якомога менша була небезпека зараження. В нас не має людей, які б не проходили тест", - додає Олександр.

2ogoloshenya