Майже 5 мільйонів гривень витрачено на забезпечення освітніх закладів Хмельниччини необхідними засобами захисту

Планується витратити ще понад 24 мільйона гривень для стовідсоткового забезпечення засобами захисту всіх навчальних закладів області.

Таких засобів захисту при пандемії вистачить освітянам області на найближчі 15 днів.

Як повідомили в Хмельницькій ОДА, на забезпечення освітніх установ необхідними засобами захисту станом на 10.08.2020 було витрачено майже 5,0 млн. гривень. Для стовідсоткового забезпечення учасників освітнього процесу засобами захисту необхідно додатково понад 24,0 млн. гривень.

«Усі заклади на найближчих 15 днів на 100% забезпечені засобами захисту та засобами дезінфекції, 51 заклад вже має місячний запас засобів.», - розповів перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш.

Головний освітянин області Олег Фасоля більш детально розповів про те, на що витрачатимуть виділені кошти:

➡ На утримання всіх установ та закладів освіти у 2020 році передбачено 6,5 млрд грн, у тому числі понад 2,9 млрд грн освітньої субвенції на оплату праці педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів, а також професійно-технічних навчальних закладів у частині надання повної загальної середньої освіти.

➡ Кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа” в сумі 39 791,6 тис. грн розподілено між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць.

➡ На 10.08.2020 профінансовано видатки з обласного бюджету в сумі 19676,400 тис. грн, з них освоєно – 3889,477 тис. грн, або 19,8 відсотка.

➡ В рамках реалізації в області проєктів “Новий освітній простір” у поточному році на завершення реконструкції Жердянської та Закупнянської загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів Чемеровецького району з державного бюджету виділено 23,3 млн грн, з місцевих бюджетів – 5,8 млн гривень.

➡ На 01 серпня Міністерством освіти і науки України погоджено 8 проєктів, що реалізовуватимуться за загальним фондом на суму 19,9 млн гривень в рамках програми програми “Спроможна школа для кращих результатів”, на виконання якої Хмельницькій області виділено 100,0 млн гривень. Очікують погодження проєкти, які можуть фінансуватися по спеціальному фонду.

➡ На оснащення закладів загальної середньої освіти обладнанням для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій, виділено 21 625,1 тис. гривень. Визначено 36 навчальних закладів, які відповідають цим вимогам. Після погодження МОН буде здійснено придбання обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій.

➡ За напрямом “Ремонт обладнання та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти” області виділено 13 394,0 тис. грн, які профінансовано у повному обсязі. Освоєно 798,165 тис. грн або 6 відсотків. У більшості адміністративно-територіальних одиниць освоєння коштів на стадії проведення державних закупівель та очікування поставки товару.

➡ На підготовку закладів освіти до нового навчального року, будівництво, реконструкцію, поточні та капітальні ремонти з місцевих бюджетів освоєно 21,5 млн гривень. Проведено капітальний ремонт та реконструкцію 7 навчальних приміщень, 5 їдалень та однієї спортивної зали, 40 котелень, 543 п/м зовнішніх та 286 п/м внутрішніх водомереж, в 11 школах відремонтовано систему опалення, у 3 – проведено утеплення фасадів та горищних перекриттів, у 15 – відремонтовано покрівлі, замінено на металопластикові 316 вікон.

➡ Планується завершити будівництво Залузького ліцею на 200 місць, Корчицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на 196 місць та Новолабуньської загальноосвітньої школи І-ІІІ на 274 місця, на що з державного бюджету виділено 25,1 млн грн, з обласного – 6,3 млн грн та місцевих бюджетів – 2,8 млн гривень.

➡ Організовано стовідсоткове підвезення учнів та педагогічних працівників до місця навчання, роботи і дому. Парк шкільних автобусів становить 428 одиниць, з яких 390 задіяно у підвезенні. Цьогоріч заплановано придбати 16 шкільних автобусів. За результатами тендерних процедур вже підписано договори на придбання 14 шкільних автобусів.

➡ На підготовку робітничих кадрів у 17 закладах професійної (професійно-технічної) освіти, які фінансуються з обласного бюджету, у 2020 році виділено 257 372,7 тис. грн, у тому числі: 36 399,2 тис. грн – кошти освітньої субвенції, які забезпечують стовідсоткову потребу навчальних закладів для виплати заробітної плати педагогічним працівникам; 9 565,2 тис. грн – на капітальні видатки.

➡ Для укомплектування аудиторій загальноосвітніх предметів у шістнадцяти закладах професійної (професійно-технічної) освіти придбано комп’ютерне обладнання – 1265,64 тис. гривень.

➡ Заклади професійної (професійно-технічної) освіти беруть активну участь у розробці проєктів регіонального розвитку. Зокрема, п’ять проєктів, отримали фінансування за рахунок коштів Програми секторальної підтримки ЄС, бюджет яких становить 30,0 млн. гривень. У рамках реалізації проєкту регіонального розвитку “Стимулювання розвитку новаторської та раціоналізаторської роботи в навчальному закладі як один з факторів підвищення якості підготовки робітничих кадрів для потреб регіону” відкрито STEM-центр Хмельницького професійного ліцею електроніки, який облаштовано новітнім сучасним обладнанням. На базі STEM-центру здобувачі освіти мають можливість займатися такими напрямами як робототехніка, 3D-моделювання, основи програмування та основи інформаційної безпеки.

➡ Аналогічні центри у рамках реалізації проєкту за іншими професіями до кінця року буде створено ще у чотирьох закладах професійної освіти. Крім цього, за рахунок залишку коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам буде оснащено обладнанням STEM-лабораторію Вищого професійного училища № 25 м.Хмельницького для здобуття повної загальної середньої освіти.

➡ Обсяг видатків загального фонду на 2020 рік для закладів фахової передвищої освіти, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, становить 144 128,9 тис. грн, у тому числі для закладів, які фінансуються через Департамент освіти і науки облдержадміністрації, – 39 443,8 тис. грн, на проведення протипожежних заходів згідно з приписами Головного управління ДСНС України в області – 2 561,9 тис. гривень.

➡ Видатки на оплату послуг з підготовки фахівців у закладах вищої освіти ІІІ-ІV рівня акредитації комунальної форми власності на 2020 рік становлять 82  726,6 тис. гривень.

➡ На проведення протипожежних заходів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти виділено 8167,8 тис. грн.; для закладів фахової передвищої освіти, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету – 2 561,9 тис. гривень; для закладів вищої освіти з обласного бюджету виділено 1 796 тис. гривень.

2ogoloshenya