Зсув грунту біля багатоповерхівки в Хмельницькому: мешканці звинувачують забудовника

Мешканці багатоповерхівки у Хмельницькому, поряд з якою вчора  вранці стався зсув грунту, звинувачують у тому забудовника, який будує ще одну багатоповерхівку поруч з їхнім будинком. Кажуть, просили владу на тій земельній ділянці облаштувати сквер, але та їх не послухала. Тепер же мають аварійну ситуацію, яка невідомо як може закінчитися.

Мешканці будинку по вулиці Кармелюка, 4/2, що в мікрорайоні Озерна, на світанку почули шум у дворі. Вирішили, що працюють будівельники. Та насправді стався зсув ґрунту, каже голова ОСББ Микола Козачук. Чоловік зателефонував до виконроба фірми-забудовника, який сказав чекати 8-ї ранку, пише Суспільне.

«Набирали три рази, три рази була від них відмова. О 7-й ранку приїхали представники мерії. В результаті, що ми бачимо: зруйновану біля фасаду будинку проїжджу частину, робочі, які працюють, намагаються це усунути, але не знають толком, як це зробити. Міська раді нічого не коментує. Єдине, що сказали, що доведеться евакуйовувати всіх мешканців будинку по вулиці Кармелюка 4/2», - каже голова ОСББ на вулицы Кармалюка, 4/2 Микола Козачук.

Чоловік вважає, що в обвалі винен забудовник, який веде будівельні роботи поруч.

«Проектант, який проектував наш будинок, пояснив: до того моменту, коли була вся площа в грунті, жодних зсувів не було. Почалося це тільки після того, коли компанія «Будальянс» почала робити опорну стінку і близько підкопалася до нашого будинку. Вони зняли повністю весь грунт по всій ділянці», - продовжує Микола Козачук.

Мешканка будинку Наталя Горбанчук каже: від початку будівельних робіт були проти зведення багатоповерхівки поруч з їхнім будинком. Нині представник фірми-забудовника пообіцяв усунути проблему.

«Сказав, що ми стіну засиплемо, ми все зробимо, все буде добре, все буде нормально. Я в це не вірю. Тут хочуть побудувати будинок. Крім цього будинку, ще хочуть будувати один будинок у дворі, величезний, десятиповерховий», - говорить жінка.

Заступник Хмельницького міського голови Андрій Бондаренко каже, це робоча, а не надзвичайна ситуація, загрози зсуву будинку не вбачають, і необхідності відселення теж. Але все вирішуватиме комісія ТЕБ і НС. Наразі про всяк випадок ведуть перемовини з власниками готелів.

«Очевидно, буде прийняте рішення щодо тимчасового відселення мешканців цього під’їзду будинку, зараз йдеться про відселення на одну добу, поки будуть завершені укріплюючі роботи, щоб нікого не наражати на небезпеку, щоб люди спокійно спали», - додає чиновник.

Мешканка будинку Аліна каже: їхати їм немає куди. У готель переїжджати не хоче.

«У мене 10-місячна дитина, якій потрібен весь час прикорм, треба кожні 4 години готувати супи, каші. В якому готелі я маю це робити, мені цікаво, на чому, де? Можливо, якщо в квартиру переселять, де в мене буде якась кухня, де я зможу щось приготувати. В нас будинок сімейний, у всіх як мінімум одна дитина, і це не тільки у мене така проблема», - обурюється жінка.

Неодноразово зверталися до влади і виступали проти будівництва усі мешканці будинку, каже мешканець будинку Віталій.

«В нас були протести, збори, зустрічі з представниками будівельної компанії, було багато чого наобіцяно, але сам результат ви бачите по факту. Всі прилеглі будинки збирали підписи, щоб зробити на цій земельній ділянці сквер», - додає Віталій.

Ще під час будівництва будинку на вулиці Кармалюка, 4/2 була мова про те, що ця ділянка є зсувонебезпечною, каже представник фірми-забудовника, що веде будівництво поруч, Іван Крутилко. Тому й прописали у себе зведення опорної стіни, щоб не було зсувів в подальшому.

«Цей будинок буде назавжди забезпечений нормально, схил буде триматися. Забудовник не замінив ані ґрунту, не зробив дренажної системи, а тут є небезпечні зсуви, на території цього району. Я думаю, що ми все усунемо і проблем не буде ні для майбутніх, ні для цих мешканців. У будь-якому випадку цей схил рано чи пізно зсунувся би, а ми зараз провели заходи, які забезпечать стійкість цього схилу», - обіцяє Іван Крутилко..

Звинувачення у порушеннях вважає безпідставними представник фірми-забудовника будинку на вулиці Кармалюка, 4/2, де стався зсув ґрунту, Юрій Стьобал.

«Ми земельних робіт не проводили, насипу вистачало, як ви бачите, по лівій стороні. Вони підкопали дуже близько до будинку, хоча цього не можна було робити, я не знаю, хто їм проектував стіну опорну, як так проектували, що 2 метра від будинку скопувати ґрунт, ще й 6 метрів вглиб», - каже Юрій Стьобал.

Рішення про стан будинку прийматиме комісія ТЕБ і НС, каже речник держслужби з надзвичайних ситуацій Віталій Гричанюк. Причину зсуву з’ясовуватимуть експерти.

 

 

2ogoloshenya