Хмельницька інфекційна лікарня переповнена внаслідок різкого зростання кількості хворих на COVID-19

Надскладна ситуація зі стаціонарними хворими на коронавірус виникла на Хмельниччині вперше за весь період пандемії.

Про це пише видання "ХМ-ІНСАЙД"

Хмельницька інфекційна лікарня, яка наразі є єдиним медзакладом в області, куди госпіталізовують хворих на короновурс переповнена на 130%. І щодня сюди продовжують транспортувати важких пацієнтів з діагностованим COVID-19 та підозрами. Лише учора їх надійшло понад два десятка. У реанімації на одне ліжкомісце – півтора пацієнта.

Керівниця лікарні Оксана Піддубна в ексклюзивному коментарі для видання називає ситуацію проблемною, але контрольованою.

"Ми дійсно інтенсивно готуємося до напливу хворих. В області пішов прорив. Учора госпіталізовано 23 особи, 15 – з уже підтвердженим коронавірусом.  Хворих продовжують привозити з різних районів. Найбільше з міста Хмельницького – 22", – констатує Оксана Піддубна.

В цілому лікарня розрахована на сотню ліжкомісць. За оперативним планом при поширенні коронавірусного захворювання в області тут мають розмістити 200 пацієнтів. Проте, чи "потягнуть" таку кількість? Кажуть, будуть приймати рішення, коли на стаціонарі матимуть 150 хворих.

Уже на ранок сьогодні, 31 липня, в інфекційній лікарні було 118 хворих. Серед них 81 – з COVID-19. 76 пацієнтів з підтвердженою пневмонією. Є й інші ускладнення – міокардит, цукровий діабет.

Та чи не найголовніша проблема – перезавантаженість відділення інтенсивної терапії та реанімації.  Персонал реанімації, розрахованої на 6 ліжок, бореться за життя 9 надважких пацієнтів. Ще четверо – на підході. Бракує й кисневої апаратури та лікарів.

За словами директорки закладу, настав той момент, коли необхідно діяти згідно з оперативним планом. А це означає, що при «другій хвилі» поширення захворювання в лікарні розгортається додаткова база.

"Ми звернулися до Департаменту охорони здоров’я ОДА, аби  уже на понеділок нам надали з кадрового резерву обласної лікарні реанімаційний пост. Розраховуємо на декілька лікарів-анестезіологів та медсестр", – розповідає директорка лікарні.

Такий резервний пост розмістять на першому поверсі. Наразі тут усе готово до прийому пацієнтів. За оперативним планом, реанімація лікарні зможе надавати допомогу 14 хворим на COVID-19.

Сюди ж сьогодні з різних міських медзакладів додатково доставлено 3 апарати ШВЛ та 2 кисневих концентратори, ще 30 концентраторів мають власних. Майже всі хворі, зі слів медиків, потребують кисневої терапії.

Відкрили й додаткове відділення на третьому поверсі. Досі воно було "законсервоване" через необхідність проведення ремонтних робіт покрівлі.

"У цьому відділенні є всі необхідні умови для госпіталізації. А щодо ремонту покрівлі, то з міського бюджету обіцяють виділити кошти. Тож паралельно будемо ремонтувати і лікувати. Аби жодному хворому не відмовити", – запевняє Оксана Піддубна.

Додає: "Ситуація складна. Хворих більшає. Але ми поки справляємось".

2ogoloshenya