Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Африканських мармурових сомів вирощують на аквафермі в селі Волиця Теофіпольського району. Це єдине підприємство Хмельницької області, де розводять таку рибу.

Про це Суспільному каже начальник управління департаменту розвитку промисловості та АПК області Вадим Конончук.

За його словами, акваферми мають гарні перспективи в Україні, адже в західній Європі саме у штучно створених водоймах вирощують більше половини промислової риби.

Африканський мармуровий сом схожий на європейського, але має й відмінності. Його звивисте тіло нагадує вугра, він має більше вусів.

«Наша ферма розрахована на вирощування в рік близько 200 тонн риби. М'ясо сома не має запаху та присмаку намулу, тим паче у вирощеного в штучно створеному середовищі», -каже рибовод-технолог «сомової ферми» Олег Король.

З його слів, в сомів гарний апетит, і вони швидко ростуть. За ці якості й вирішили в Волиці вирощувати саме їх. Рибовод годує дворічних сомів кормами, які містять рибне борошно, рослинний протеїн – пшеницю й кукурудзу та натуральні вітаміни. Вода в басейни надходить чиста, зі свердловини, однак, розповідає технолог, має два ступені очищення: механічний та біологічний. Стороннім без засобів захисту заходити в приміщення не можна.

«У нас стоїть установка замкнутого водопостачання, тому наша риба немає ніяких хвороб, не заражена паразитами. Вона проходить усі лабораторні тести, згідно яких вона справді визнана екологічно чистим продуктом», - продовжує Олег Король.

За неповні пів року мармурові соми виростають до 2 кілограмів із малька. Його з ікри вирощують в інкубаторі цього ж підприємства. На облаштування акваферми, каже власник Василь Кравчук, витрачені мільйони, а коли настав час реалізовувати перші партії живого сома, покупців не було.

«Я трохи опустив руки. Риби ми виростили 30 тонн, а її не забирали. Почали шукати вихід. Вихід знайшли в налагодженні переробки. М'ясо сомів почали коптити гарячим та холодним методами, маринувати в пряному розсолі та виготовляти два види ковбаси: рублену та із фаршу», - розповідає фермер.

За словами Василя Кравчука, з часом готову продукцію почали купувати в Україні. Зараз власник «сомової ферми» уже замислився над виходом на європейський ринок, адже потужності дозволяють це зробити.

Такі акваферми в Україні з`явилися відносно недавно, але мають великі перспективи, розповідає начальник управління департаменту розвитку промисловості та АПК області Вадим Конончук. Стосовно саме цієї акваферми, то, з його слів, продукція з Теофіпольщини знайде свого покупця.

«Перспективи вони мають, бо є вже категорія людей, яка може собі дозволити споживати більш цінні види риб. В нас вирощують зазвичай коропа, але в багатьох країнах він не вважається цінною рибою. Тож на сомах можна заробляти, чому не працювати?», - зазначає Вадим Конончук.

Джерело.

2ogoloshenya