Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

У селах Ярмолинецького району заготівельники знижують населенню ціну на молоко.

В Стріхівцях його купують переробні підприємства Хмельницького і Деражні. Остання найвища ціна, за якою селян здавали молоко - 5 гривень за літр. Найнижча - 4 гривні 50 копійок. Селян попередили, що невдовзі ціну знизять до 4 гривень. Про це Суспільному розповів Солобковецький сільський голова Сергій Когут.

Селян таке зниження вартості молока обурює. Для більшості це єдиний заробіток у селі, а до найближчого ринку 18 кілометрів.

Ряба корова Зоряна жительки Стріхівців Євгенії прокидається в 4-тій ранку. За добу, розповідає жінка, з'їдає 40 кілограмів сіна плюс макуху, дерть і жом. Через посуху на пасовище корів не виводять, бо там немає трави. 62-річна жінка тримала дві корови, днями одну продала, бо доглядати худобу важко і невигідно.

Молода жінка, мати двох дітей Ольга розповідає, що родина живе користуючись з продажу молока, бо іншої роботи в селі немає. «Я в декреті, чоловік не працює, двоє дітей. Корова це наш єдиний заробіток».

Жителька села Надія каже, що тримала чотири корови та здавала в місяць 700-800 літрів молока. Тепер має дві корови.

«Найближчий ринок за 18 кілометрів, транспорту немає. Я точно туди не повезу. Це треба мати талант, щоб продати».

Селянин Віктор, каже що ціна за молоко на сьогодні не вигідна, а якщо ще її зменшити, то заробітку не буде – лише витрати. «300 літрів молока здав, отримав 1,5 тисячі гривень, з них 1200 гривень вкладаю в корми».

Селяни вимагають не зменшувати ціну на молоко, а підвищити бодай до 6 гривень.

У селах Солобковецької ОТГ молочне стадо в приватних господарствах за два роки зменшилось у два рази - каже голова Сергій Когут.

Обом молокопереробним підприємствам, які заготовляють в цьому селі сировину, ми надіслали інформаційні запити – щоби ті пояснили ситуацію щодо закупівлених цін.

Представник Деражнянського молокозаводу Володимир Колодій каже, що купляли молоко за 5 гривень літр, тепер знижують ціну з двох причин. Перша-карантин.

«Гуртові бази закриті, садочки теж, реалізація зменшилась. Люди без роботи, купівельна спроможність знизилася. Раніше брали кілограм масла, тепер 200-300 грамів».

Друга причина - сезонність. «Це сезонно, тимчасово, зараз багато молока, і ми стільки за високою ціною не можемо купляти. Ціна буде вищою, але пізніше, люди можуть надіятися на підвищення ціни».

Відповіді на наш письмовий запит приватному акціонерному товариству «Хмельницька маслосирбаза» Суспільне не отримало. Коментувати ситуацію в телефонному режимі на підприємстві відмовилися.

Джерело.

2ogoloshenya