Як команда мера Хмельницького Симчишина заробляє на благодійності в період пандемії

Активісти підозрюють мера Хмельницького Олександра Симчишина та його команду в піарі за кошти вчителів.

26 квітня 2020 року активісти ГО "Захист освітян" на своїй сторінці в Facebook оприлюднили інформацію про те, що до навчальних закладів міста Хмельницького надіслано звернення про те, що вчителів міста просять відмовитися від своєї денної зарплати та написати відповідну заяву на ім'я директора своєї школи.

ГО Захист освітян / Скрін допису в Facebook

Скрін допису в Facebook / Джерело: ГО "Захист освітян"

Як видно із опублікованого зразку зібрані кошти від "добровільно примусових" пожертв повинні бути спрямовані на фонд допомоги лікарям міста Хмельницького.

Зразок заяви / Джерело: ГО "Захист освітян"

Зразок заяви / Джерело: ГО "Захист освітян"

Однак, як відзначили активісти ГО "Захист освітян" їх зацікавила участь у цьому заході Благодійного фонду "Волонтери Поділля", який значиться в бланку заяви, як безпосередній отримувач коштів.  

За інформацією, веб-портал YouControl керівником благодійного фонду "Волонтери Поділля" є Юрій Валентинович Смаль – депутат Хмельницької обласної ради від ВО "Свобода", соратник діючого мера міста Хмельницький Олександра Симчишина.

Скріншот з сайту You Control

Скріншот з сайту YouControl

Скріншот з сайту Хмельницької обласної ради

Скріншот з сайту Хмельницької обласної ради

Мер Хмельницького Олександр Симчишин та Юрій Смаль / Джерело Facebook / Автор фото Василь Камінський

Мер Хмельницького Олександр Симчишин та Юрій Смаль / Джерело: Facebook / Автор фото Василь Камінський

До речі сам Симчишин на своїх сторінках в соціальних мережах активно інформує про діяльність фонду "Волонтери Поділля" та активно закликає своїх прихильників перераховувати кошти саме до організації свого партійного побратима Смаля.

Скріншот з Facebook "Команда Симчишина"

Скріншот з Facebook "Команда Симчишина"

З власних джерел нам стало відомо, що в школах Хмельницького очільники навчальних закладів ще наприкінці березня давали вказівки підлеглим писати заяви про відмову від денної зарплати, однак за весь цей час жодної офіційної інформації на веб-сайті міської ради Хмельницького, чи веб-сайті Департаменту освіти та науки міста про подібну акцію педагогів з підтримки медиків ми не знайшли.

Чому міські чиновники приховують, те що школах міста здійснюється така акція невідомо.  

Натомість на офіційному телеграм-каналі Хмельницької міської ради, було опубліковано реквізити на які слід перераховувати кошти благодійної допомоги для боротьби з COVID-19 у місті.

Як не дивно в дописі міської ради фігурує фонд "свободівців" – "Волонтери Поділля".

Скріншот з офіційного Телеграм каналу Хмельницької міської ради

Скріншот з офіційного Телеграм-каналу Хмельницької міської ради

Рекламує приватний фонд на офіційній сторінці Хмельницької міської ради – Ольга Саліпа, яка обіймає посаду головного спеціаліста по зв'язках із ЗМІ, політичними партіями та громадськими організаціями виконавчого комітету Хмельницької міської ради.

Зазначимо, що як правило будь-яка міська рада лише після отримання допомоги вказує тих хто її надав. Однак, як бачимо в Хмельницькому ситуація абсолютно зворотна – саме міська влада вказує до яких "благодійників" необхідно перераховувати пожертви.  

Що ж у підсумку?

Педагоги за вказівкою чиновників перераховують частину власних зароблених коштів до "свободівського" благодійного фонду "Волонтери Поділля". За частину отриманих пожертв команда Симчишина закуповує необхідне для медиків міста обладнання й про цей "подвиг" широко оголошується на сторінках самого мера та ВО "Свободи". Про самих вчителів в мерії навіть й не згадують.

Поряд із цим, міські чиновники, які отримують зарплатню, в тому числі з податків, що сплачують вчителі й лікарі, вказують на офіційних інтернет-сторінках Хмельницької міської ради приватний "свободівський" благодійний фонд, куди меценатам необхідно перераховувати кошти. Після цього, як і в попередньому випадку, команда Симчишина отримує безкоштовний піар.

Однак що ж заважає міським чиновникам вказувати на своїх офіційних сторінках реквізити для допомоги безпосередньо медичним закладам міста?

На думку, активістів ГО "Захист освітян" впроваджена схема працює для особистого збагачення "свободівців" та піару команди Симчишина, адже відповідно до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" дозволяється витрачати на адміністративні витрати (на зарплатню голові, волонтерам, і т.п.) не більше 20% зібраних за рік пожертв. Наприклад, якщо до фонду було перераховано 10 000 грн, то 2 000 грн безпосередньо можуть бути використані для власних потреб його власників, й лише 8 000 грн обов'язково витратити на благодійність.

2ogoloshenya