Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

День-два, і аграрії розпочнуть сівбу ярих культур. Вологи в ґрунті замало, тому посівну проведуть в стислі строки, каже агроном сільськогосподарського кооперативу Старокостянтинівського району Олександр Дацюк. За його словами, аномально суха зима та рання весна ставлять під загрозу цьогорічний врожай.

Озима пшениця за температури майже 15 градусів тепла почала активну вегетацію. За словами агронома, рослини господарства села Ладиги Старокостянтинівського району, в доброму стані. Та триватиме це недовго, якщо не буде дощів.

«На цей час опадів хватає, а на дальше треба дощів Це на місяць-півтора, вистачить для вегетації. Буде недобір врожаю. В травні якщо не буде дощів і буде висока температура».

Заморозки, які ще можуть трапитися навесні, озимина витримає.

«Здатність рослин виживати більша, ніж ми думаємо. І навіть коли вдарять морози, пшениця, тритикале виживуть. Ячмінь при температурі 12 градусів вистоїть», - відзначає начальниця відділу рослинництва та земельних відносин Департаменту агропромислового розвитку ОДА, Ванда Середюк.

Озимину підживили, як і багаторічні трави. На площах під цукровим буряком вносять після органічних мінеральні добрива. Водночас готують поля для сівби ярих зернових.

Опадів цієї зими та весни настільки мало, що земля замість метра зволожилася на 25-30 сантиметрів. Тому в цьому господарстві квапляться закрити вологу. Без вологи насіння не проростатиме. Сподіватися на рясні дощі цієї весни не доводиться. Шестеро трактористів на трьох тракторах працюють цілодобово. Інженер кооперативу каже, що це звичайна практика для гарячої пори.

«Ми організували 2 зміни, щоб скоріше закрити вологу», - коментує інженер кооперативу в Старокостянтинівському районі Володимир Андріяш.

«Сьогодні-завтра будем закривати вологу, і сіяти яру пшеницю та потім ячмінь», каже агроном Олександр Дацюк.

Тракторист господарства з 20-тилітнім стажем каже: не пам’ятає, щоби ярі сіяли так рано.

Джерело.

2ogoloshenya