Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Ще у 2017 році п’ятеро бійців АТО з Кам’янця-Подільського звернулися до управління Держгеокадастру в Хмельницькій області із заявою про виділення гарантованих їм державою земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Землю їм тоді знайшли у рідному районі, за межами села Вихватнівці, розповідає атовець Андрій Стефанцев та Андрій Венерський. Кажуть, виготовили проєкти землеустрою та уже сподівалися незабаром стати власниками земельних паїв. Але вже у 2019 році земля, яка призначалася атовцям, опинилася у власності посадовців та депутатів Китайгородської сільської ради.

Восени 2018 року атовці з Кам’янця-Подільського звертаються до Держгеокадастру з проханням затвердити їм виготовлені проєкти землеустрою та оформити земельні ділянки у власність. Тоді, розповідає один із бійців АТО Андрій Стефанцев, з’ясовується, що обіцяні їм наділи передані у комунальну власність сільської ради Китайгородської об’єднаної громади.

"Земля була вільна. Вона спочатку була в державній власності, а вже коли наші документи були підготовлені, і ми звернулися в Держгеокадастр, вони цю землю передали вже на баланс сільської ради Китайгородської об’єднаної Повністю повний пакет документів був підготовлений. Ми предоставили його в об’єднану Китайгородську сільську раду на затвердження, щоб підтвердили, щоб ми могли отримати свої паї".

Вперше атовці звертаються до Китайгородської сільської ради у грудні 2018 року, розповідає начальниця відділу земельних відносин Китайгородської ОТГ Ганна Власова.

"Тоді у грудні ділянка була ще не комунальної власності, тобто ми її ще не зареєстрували, тому надана було відповідь, здається навіть дві, про те, щоб вони звернулися із заявою після реєстрації цієї ділянки у комунальну власність. Ми зареєстрували 26 березня 19 року. Після того вони звернулися з заявою, заяви прийшли поштою, прислали заяви, свої проєкти землеустрою, які ми розглянули на сесії 14 червня 2019 року. На цій сесії дані проєкти рішень не набрали достатньої кількості голосів, тобто рішення їм не було прийнято, не затверджено".

Поки кам’янецькі атовці чекають на реєстрацію земель у комунальну власність, в Китайгородській сільській раді готують нові проєкти рішень – про надання дозволу на розробку проєктів землеустрою місцевим посадовцям, розповідає депутат Китайгородської сільської ради Євгенія Коритнік. Додає, що усі ці рішення, як вона з’ясувала згодом, стосувалися тих земельних ділянок, які призначалися у власність кам’янецьким атовцям.

"Чомусь ці заяви від цих хлопців начальник земельного відділу як приховав від нас, депутатів, поставила, буду казати у довгий ящик дане питання чомусь не виносилося і чомусь замовчувалося. 22 травня 19 року на 52 сесії дане питання вже винеслося, але іншим особам і були прийняті проєкти рішення дали працівнику сільської ради, секретареві, і дали з цього числа депутатові сільської ради Байрак Ларисі, а цих атовців знов проігнорували".

"Це не є порушення, яке тут може бути порушення. Дозволів надається два і більше, один і більше, затвердження тільки одне. Це не є порушення. Це законодавча норма", - коментує начальниця відділу земельних відносин сільської ради Китайгородської ОТГ, Ганна Власова.

Після того, як інші люди ідуть робити проєкти землеустрою на наші ж земельні ділянки, рішення щодо затвердження наших проєктів виносять на сесію сільської ради, розповідає далі Андрій Стефанцев. Додає: депутати жоден з п’яти їхніх проєктів не затвердили.

Коли засідала сільська рада, вони просто-таки проігнорували наші права на ці паї, хотя вже документи були готові. Недостатньо голосів…"

"Голова сільської ради махав головою тако що не дати", - коментує депутат сільської ради Китайгородської ОТГ, Євгенія Коритнік.

Згодом ми дізналися, що наші земельні ділянки пообіцяли надати наближеним людям, кажуть Андрій Стефанцев та Андрій Венерський.

"Наскільки я дізнався по моїх джерелах, моя ділянка дуже сильно сподобався секретарю сільської ради Китайгородської об’єднаної сільської ради", - говорить боєць АТО з Кам’янця-Подільського, Андрій Стефанцев.

"Мовляв, у нас свої є атовці, а ви чужі, а у висновку його землю віддали от секретарю, а мою землю дали іншому атовцю, але ж тільки зараз. А ми з 17 року це все почали робити оформляти ці документи, вже кадастровий номер, вже земля була за нами вже в 17 році. А от вийшло, що наложили цю землю на нашу. І ладно атовцю, а тут ще й секретарю чогось. Приближені, що тут скажеш. Місцева мафія балом керує, як полагається", - коментує боєць АТО, Андрій Венерський.

Наразі чотири ділянки з п’яти, які призначалися для атовців, уже мають нових власників, каже Ганна Власова.

"Чотирьом людям вже передано у приватну власність місцевим, зареєстровано право в реєстраційній службі. Якщо атовці претендують на ці самі ділянки, оті що раніше їм було надано, нехай звертаються до суду".

Як так сталося, що земельна ділянка, на яку атовець ще у 2018 році виготовив проєктну документацію і двічі звертався до Китайгородської сільської ради для її затвердження, опинилася у власності секретаря сільської ради, сама посадовиця пояснити відмовилася.

З п’яти атовців, які оформляли документи на виділення їм земельних паїв за межами села Вихватнівці, найбільше пощастило Андрію Венерському. 28 лютого цього року на сесії Китайгородської сільської ради депутати підтримали рішення щодо затвердження йому проєкту землеустрою та надання ділянки у власність. Тим самим, вони відмовили місцевому учаснику бойових дій, якому раніше надали дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою на ту ж саму ділянку. Останньому пообіцяли знайти іншу земельну ділянку та допомогти фінансово з виготовленням документації. Андрій Стефанцев, за його словами, має намір відстоювати своє право на гарантований йому державою земельний пай у суді.

Джерело.

2ogoloshenya