На пресконференції у "Хмельницькгазі"  розповіли про процес доставки газу та необхідність окремої  платіжки

20 лютого у "Хмельницькгазі"  відбулася пресконференція для ЗМІ області. Адже привід для спілкування – нововведення на ринку газу України щодо розділення єдиного рахунку за газ, який до цього часу довгі роки отримували споживачі.  Тож відповідно до рішення державного регулятора НКРЕКП, з початку року усі українці-споживачі газу, а також подоляни отримали два рахунки: один за газ, як товар, від постачальника газу ТОВ "Хмельницькгаз збут", другий – за доставку газу від АТ "Хмельницькгаз".

Як відомо, таке нововведення сприйнялося неоднозначно та викликало чималий суспільний резонанс. Адже люди зрозуміли  це як якийсь додатковий платіж, незрозумілу "абонплату", що спричинить додаткові фінансові витрати. Тому, щоб розставити усі крапки над "і" та вчергове внести ясність, газовики детально розповіли про новинку та відповіли на усі запитання журналістів.

Спікер пресконференції комерційний директор АТ "Хмельницькгаз" Олександр Надольний розповів, що це -  завершальний крок реформи ринку газу, який обмежує вплив природних монополій. За європейським законодавством продавати газ і транспортувати його мають різні компанії. Відповідно, споживачі отримують різні рахунки за ці послуги – окремий від продавця газу, окремий – від оператора ГРМ (облгазу), що доставив газ.

Дмитро Дідич, технічний директор газорозподільної компанії АТ "Хмельницькгаз" розказав, що послуга доставки (розподілу) газу передбачає забезпечення усіх технологічних процесів 24 години на добу. Тобто, усі споживачі газу, завдяки даним роботам, постійно мають газ, на відміну від світла та ін. – і у віддаленому селі і на верхньому поверсі будинку.  Адже, щоб потрапити в оселю споживача з загального газопроводу, газ проходить сотні кілометрів. Та частинка газопроводу, яку люди бачать на вулиці – це дуже незначна частка газорозподільних мереж. Тож  "Хмельницькгаз" обслуговує майже 18 тис. км труб, тисячі будинкових регуляторів тиску і одиниць різного обладнання, яке забезпечує наявність потрібного об’єму газу у помешканні 24 години на добу. Крім того, це робота  майже 2 тис. людей по усій області, які  доставляють газ і дбають про безпечну доставку газу кожному.

Часто люди думають, що газ в оселі залежить лише від наявності труб під землею та на фасадах їхніх будинків. Однак, насправді все значно складніше. Щоб людина відкрила перемикач плити і у конфорках був газ, газовики щодня проводять комплекс робіт. Адже видобутий чи імпортований газ потрапляє до магістрального газопроводу. Це велика труба, якою газ транспортується під високим тиском. Напряму від магістральної труби газ не можна подати в помешкання чи навіть на промисловий об'єкт. Це небезпечно. Тому до будинків газ доставляється розподільними мережами, в яких тиск понижується. Понижають та підтримують стабільний тиск газу в мережах, запобігають його стрибкам шафові газорегуляторні пункти (ШРП). За підтримання тиску та обслуговування газорозподільної мережі в належному стані, забезпечення роботи екстреної служби відповідає "Хмельницькгаз". Тому "Хмельницькгаз" проводить лише необхідні роботи по доставці газу і жодним чином не "відбирає" труби. Газові мережі - це складний комплекс компресорних станцій, газорозподільних станцій, газорегуляторних пунктів, станцій катодного захисту. Без них, окремий фрагмент трубопроводу - це просто мертва труба, яка без обслуговування  заіржавіє та вийде з ладу.

Тож без газовиків  у трубі газу не буде.

  

2ogoloshenya