Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

В Департаменті охорони здоров'я кажуть, що на їх утримання не вистачає фінансування.

Департамент охорони здоров'я області підготовив проєкт рішення про закриття трьох санаторіїв. Його винесуть на голосування під час чергової сесії обласної ради. Закрити пропонують Кам'янець-Подільський обласний дитячий спеціалізований санаторій, Маліївецький обласний дитячий спеціалізований санаторій «Світанок» та Великожванчицький обласний дитячий пульмонологічний санаторій.

За словами очільника Департаменту Якова Цуглевича, зазначені заклади не входять у перелік тих, які отримають фінансування від Національної служби здоров'я. Одночасно, фінансування цих закладів з обласного бюджету теж не передбачене.

«Держава на утримання цих закладів коштів не виділяє. А для області утримувати таку кількість приміщень, персоналу досить обтяжливо. Один санаторний заклад для бюджету потребує мінімум 6 мільйонів гривень. В інших областях процес закриття санаторіїв розпочали раніше, а ми відтягували і шукали варіанти», - каже Яків Миколайович.

Додає, що остаточну долю закладів можуть вирішити громади на території яких вони розташовані. Оскільки приміщення цих закладів перейдуть до них на баланс, вони можуть створити окремі спеціалізовані відділення. А от персонал закладів, за словами Якова Цуглевича, очікує скорочення.

«Якщо будуть знайдені інші джерела фінансування, наприклад, громада захоче утримувати заклад, або за співфінансування з районними радами, тоді, можливо, заклади не закриватимуть. Зі свго боку Департамент має робити такі ущільнення, бо якщо ми будемо утримувати такі заклади - коштів не вистачить на інші витрати.

Натомість Департамент пропонує залишити для санаторно-курортного лікування дітей Староушицький обласний дитячий санаторій «Дністер».

«Один санаторій ми зберігаємо, це Староушицький «Дністер», він в найкращому стані. І, за нашими підрахунками, зможе надавати послуги великій кількості дітей. Також є варіант, що при потребі, путівки на спеціалізоване санаторне лікування дітям будуть оплачуватись обласною радою у заклади за межами області. Таких дітей не так багато», - коментує Яків Цуглевич.

Джерело.

2ogoloshenya