Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Хмельницька обласна рада запланувала провести громадське обговорення з питання зміни профілю та перейменування комунального закладу «Обласний літературно-меморіальний музей М.О. Островського» з літературно-меморіального музею на історичний.

Про це сказано у проекті рішення сесії, який 20 грудня виноситься на розгляд депутатів ради.

У проекті сесійного рішення посилаються на ухвалу Хмельницького окружного адміністративного суду за позовною заявою Міністерства юстиції України до музею. Зокрема, у листопаді Мін’юст звернувся з позовною заявою до комунального закладу, в якій просить суд припинити діяльність юридичної особи “Обласний літературно-меморіальний музей М.О. Островського”.

Підставою звернення позивач вказав на порушення вимог Закону України “Про засудження комуністичного та націднал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” від 09.04.2015 №317-VІІІ.

Якщо депутати облради підтримають запропонований проект рішення, тоді відкривається шлях для запуску громадського обговорення, яке триватиме два місяці.

Як відомо, Інститут історії України НАНУ наводить біографічні дані Миколи Островського з різних джерел та резюмується, що «загалом у Радянському Союзі багато міфів та легенд, одна з них про Павку Корчагіна. Події 1917-1920 років, описані в романі «Як гартувалася сталь», звичайно, є вкрай заідеологізованими і викладеними в контексті тогочасної радянської пропаганди». Окремим є питання щодо сучасної експозиції музею. Вона, на думку Інституту історії України Національної академії наук України, вимагає поглибленого аналізу та вивчення фахівцями-істориками, музеєзнавцями та літературознавцями.

Водночас кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім.Грушевського НАНУ, уродженець Шепетівки Володимир Ковальчук вважає, що «Микола Островський у колективній свідомості шепетівчан залишається «своєю» людиною, яку не треба «зачіпати».

“Я неодноразово в розмовах закликав працівників шепетівського музею Островського інтенсивніше знайомити громаду з маловідомими досі матеріалами про його життя та діяльність. Ну а ще ділився з ними думками, що варто перепрофілювати музейний заклад на осередок із вивчення Південно-Східної Волині (адже Шепетівський край є частиною саме цього історичного регіону, його радянська влада «прикріпила» до Поділля абсолютно штучно у 1930-х роках). Варто й доповнити експозицію краєзнавчим контентом, зробити акцент на науковій складовій. Утім, у відповідь мені розповідали про обмежене фінансування, наголошували, що в музеї працює замало наукових працівників і наводили низку інших аргументів”, – цитує історика газета “День”.

Джерело.

2ogoloshenya