Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Школярка розробила новий пристрій для незрячих

16-річна Софія Петришин, винахідниця зі Львова, поїде на Міжнародну олімпіаду геніїв у США.

У Нью-Йорку школярка представить пристрій, що перетворює цифрову інформацію на шрифт Брайля для незрячих.

Дівчина навчається в 11 класі НВК "Школа-ліцей "Оріяна" та займається у секції інформатики Львівської обласної МАН.

Винахід орієнтований на полегшення соціалізації незрячих людей. З ним школярка вже виграла у престижному всеукраїнському конкурсі, а влітку спробує отримати світове визнання.

"Я хотіла написати якусь наукову роботу, щоб вона була корисна суспільству, і щоб мені було цікаво. Зараз є дуже багато книжок, які друкують шрифтом Брайля, і на це витрачають дуже багато паперу і коштів. Також є багато літератури, яка є недоступною для незрячих. Тому я звернула увагу на те, що розвиваються інформаційні технології, інформація поширюється через комп'ютер – і це можна використати, - розповіла Софія Петришин.- Я вирішила, що незрячим було би вигідно зчитувати інформацію з комп'ютера за допомогою якогось приладу. У світі є аналоги моєму винаходу, але вони коштують від двох до п'яти тисяч доларів, і фактично, є недоступними для українців. Тому з вересня минулого року я почала працювати на своїм проектом".

Винахід львівської школярки також допоможе незрячим простіше проводити операції із банкоматами. Прилад зможе зчитувати дані з SD-картки і переводити їх по одному символу на шрифт Брайля.

Олімпіада геніїв у Нью-Йорку – це один із найпрестижніших конкурсів для школярів та випускників шкіл зі всього світу. Переможцям дають можливість отримати вищу освіту в США та щомісячну стипендію. Перш ніж потрапити на цю олімпіаду, Софія Петришин перемогла у всеукраїнському конкурсі Intel-Техно Україна.

Винахідниця не планує зупинятись на досягнутому, і зараз розпочала роботу над новим проектом. Вона розробляє додаток на Android, який допомагатиме вивчити шрифт Брайля через Bluetooth-модуль.

Джерело          

2ogoloshenya