У Чернівецькій області вчені виявили понад 20 помешкань, які звели ще задовго до єгипетських пірамід.

Зазначається, що німецькі й українські вчені працюють на полі площею майже 20 га. У своїй роботі вони використовують квадрокоптер, який робить 3D-карту місцевості. Ще один пристрій знаходить металеві конструкції під землею.

Ця техніка необхідна німецьким науковцям, аби дослідити давнє поселення. Далі зображення передається на центральний комп’ютер. Українські та німецькі вчені, які нині досліджують поселення припускають, що йому щонайменше 5000 років.

"Будинки, які ми знайшли, що нас здивувало, вони обгорілі. Там величезна кількість матеріалу. Не тільки щоденний посуд, а ще елементи культури: це різні фігурки та витвори мистецтва", - розповів професор університету м. Нюрнберг (Німеччина) Карстен Мішка.

Науковці кажуть, що унікальність цих розкопок ще й в тому, що в Шипинцях рештки трипільської культури знайшли швидше, аніж на Київщині.

"Шипинці дуже відоме поселення, ще з 19 сторіччя. Колись воно називалося Буковинська Троя. Спочатку знайшов, як це часто буває місцевий житель, який проводив розкопки і знайшов дуже красиві глечики", - розповів завідувач відділення археології національного заповідника "Давній Галич" Тарас Ткачук.

Прадавнє поселення в цьому селі вперше виявив Василь Арійчук. Жителька села пані Орися показує фотографію свого родича, яка зберігалася у неї вдома. Жінка стверджує – це саме він.

"Вперше на Буковині проводив розкопки вивчав археологічні розкопки на цій землі", - сказала вона.

Про те, що це поселення має велике історичне значення, стверджують й історики.

"Важливість для світової історії колосальна, тобто наша територія Шипинецька стає на одному рівні з культурами Єгипту чи то Шумерів, тобто великі гігантські поселення, які існували на той час", - розповів історик Андрій Гев’юк.

Джерело                         

2ogoloshenya